Kannan sisäsiittoisuutta - Fingerpori rautalangasta 11.5.2017


Kaupunginjohtaja Homelius on taas huijattu lööppilausuntoon kysymällä mitä tämä pitää susikannan suurimpana uhkana. Kun Homelius vastaa "kanna sisäsiittoisuutta", hän puhuu tietenkin susikannan sisäsiittoisuudesta. Kontekstista irroitettuna sanat kuitenkin saadaan kuulostamaan siltä, kuin Homelius olisi kertonut itse kantavansa sisäsiittoisuutta.

3 kommenttia:

 1. Tässä on kerrankin Jarlalla mennyt termistö hieman hukkaan (koska vitsi ei olisi toiminut). Kaikki sudet ovat sisäsiittoisia. Itseasissa lähes kaikki eläimet ovat sisäsiittoisia, kalat ja monet merenelävät poikkeuksena ovat ulkosiittoisia. Oikea termi sisäsiittoisuudelle siinä mielessä kun se yleensä ei-tieteellisessä keskustelussa ymmärretään on sukusiittoisuus. No wikipediakin on mennyt aiheesta hukkaan niin voitaneen tämä lapsus sallia.

  VastaaPoista
 2. Ikinä en kyllä ole nähnyt sisäsiittoisuutta käytettävän sisäisen hedelmöityksen merkityksessä, vaan aina vastineena sanalle 'inbreeding'. Olisiko tuo jossain kielitoimiston suosituksessa tms jota ei kukaan lue eikä noudata.

  VastaaPoista
 3. Ei tunne Kielitoimistokaan tuollaista määritelmää.

  Mutta voisikohan joku vielä selittää, mitä "sisäsiittoisuuden kantaminen" tarkoittaa?

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.