Jos Hindenburg olisi täytetty heliumilla - Fingerpori rautalangasta 24.5.2016


Päivän Fingerporissa pohditaan mitä olisi tapahtunut, jos ilmalaiva Hindenburg olisi täytetty heliumilla vedyn sijaan. Herkästi palava vety aiheutti Hindenburgin tuhoutumisen vuonna 1937, jolloin onnettomuudessa kuoli 36 ihmistä. Fingerporin helium-täytteisen zeppeliinin tuhoutuessa heliumia hengittäneet ihmiset huutavat apua heliumin vuoksi korkeammalla, ns. Aku Ankka -äänellä. Tapahtumaa todistava mies pitää tätä ääntä niin hauskana, että nauraa makeasti tapahtumalle, vaikka tapahtumassa on suuri onnettomuus, jossa kuolee paljon ihmisiä.

6 kommenttia:

 1. Pöh. Kuinka se muka olisi roihahtanut liekkeihin, jos siinä olisi ollut heliumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiistellyn teorianhan mukaan palo sai alkunsa Hindenburgin kuoren maalista, joka oli sekin oikeasti herkästi syttyvää ainetta. Mikäli maaliteoria pitää paikkansa, ilmalaiva olisi palanut ja tuhoutunut myös siinä tapauksessa, että nosteaineena olisi ollut heliumia.

   Poista
  2. Katselin hiljattain yhden dokumentin, jonka mukaan eräs Hindenburgin rungon tukilangoista olisi katkennut tiukan käännöksen takia. Katkennut lanka rikkoi vetysäiliön. Kipinä syntyi kun ilmalaivan pintaan syntynyt staattinen sähkö purkautui kiinnityskaapelin osuessa maahan. Dokumentin mukaan Hindenburgin perä olisi yllättäen vajonnut ennen laskeutumista, mikä täsmää yllättävään vedyn vuotamiseen.

   Poista
 2. Tässähän on taas piilotettuna mukamas joku syvempi yhteiskunnallinen viesti, mutta Fingerporin mittapuulla aika kevyttä kamaa. On muuten tulossa näistä tuotoksista omaan makuun turhan poliittis/yhteiskunnallisia sellaisella räyheän ylimielisellä tavalla.

  VastaaPoista
 3. Myös vety korottaa ääntä, joten ääni olisi koronnut yhtä paljon tai vähän kuin oikeastikkin. Toki jos palo olisi rajoittunut vain päällysteaineeseen (jonka sukulaisaineita käytettiin räjähteinä!) olisi kaasu jäänyt palamatta ja tarjoutunut hengitettäväksi, joten ehkä sittenkin olisi voinut käydä fingerporissa kuvatulla lailla...

  VastaaPoista
 4. Tuo äänen kohoaminenhan koettiin mm. heliumtäytteisen "Maconin" onnettomuudessa.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.