Piikki koiralle - Fingerpori rautalangasta 11.9.2018


Kun Heimo kuulee, että Musti-koira on saamassa piikin, Heimo luulee tämän tarkoittavan eläinlääkärin nukutuspiikkiä, eli että Mustia oltaisiin lopettamassa. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan Mustin "piikki" tarkoittaakin kevytmoottoripyörää.

4 kommenttia:

 1. Vähän selostusta termiin "satapiikki".
  Vielä 50-luvulla 25 pennin rahaa kutsuttiin nimellä "piikki". (Isäni kertoi.) Koska kevytmoottoripyörä on 125 cc moottorilla varustettu, sen slanginimitykseksi muodostui "satapiikki". Ilmeisesti "piikin" alkuperäisen merkityksen (25) vaivuttua unholaan on termi "satapiikki" lyhentynyt muotoon "piikki".

  VastaaPoista
 2. Näin on käynyt, ja mulle ei oo isäni niistä kertonut vaan kerkesin ajella ite niillä "satapiikkisillä". Lyhennys oli käytännön sanelema, kun oli kaikenlaisia kuussatasia, viissatasia, kasjapuolsatasia...mutta satakakskytvitonen alko olla liian pitkä äännettävä nopeassa käyttökielessä, siis satapiikki!

  Senverran vielä rautalanganvääntäjälle, että ne eivät silloin olleet kevareita eli kevytmoottoripyöriä, joita olivat 100 ccm:stä alaspäin olevat sekä myös 50-kuutioiset jos se ei täyttänyt mopedin ehtoja, polkimet ja rajoitettu huippunopeus. Nyt siis Mustille pitää ostaa satapiikkinen, tätä nimitystä ei ole lainsäädännölla muutettu, vaan kyse on kielen kulumisesta.

  VastaaPoista
 3. Hyvä meininki Mustilla. Tuli oikein iloinen mieli tästä stripistä.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.