Fingerpori 18.4.2014 - Keskipakoisvoima


Tässä pitää tietää, että keskipakoisvoimaa ei ole olemassa. On olemassa vain keskihakuvoima. Tämän Heimo Vesan sekaannuksen vuoksi kissa lipesi näpeistä.

(Lisäys: Siis tällä kertaa nokkelaa fingerporimaista vitsiä ei oikeastaan ole. Vitsi on ainoastaan keskipakoismenetelmä kissan pelastamiseksi, joka on aiemmin tuttu netissä kiertävästä kuvasta, jossa mies esittelee kyseistä tekniikkaa kissan kanssa.)

19 kommenttia:

 1. Eli ette voi myöntää, että nyt jäi itseltännekin tajuamatta? :D

  VastaaPoista
 2. Noloa. Ensimmäisen kerran käyn täällä kaverin FB-linkin takia ja selitys näyttää olevan täysin pielessä täällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. IS:n jutun perusteella täällä pitäisi olla "hauskoja" selityksiä Fingerporiin, mutta selittäjä itsekin hakee hauskuutta ihan väärästä suunnasta. Ns. keskipakoisvoiman väärinymmärrys ei missään tapauksessa ole stripin idea.

   Kyseessä on vain joko slapstick-huumoriin perustuva huonohko strippi tai sitten Jarla olettaa, että märän mirrin liukkaus on niin ilmiselvä ratkaisu, ettei sitä tarvitse erikseen kirjoittaa puhekuplaan. Mirrin kaksoismerkitystä en lähde selittämään, sen tietävät kaikki paitsi tämän palstan pitäjä.

   Poista
 3. http://static.naamapalmu.com/files/lu/medium/avfwvyxq.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koittakaapa nyt jo tajuta että tässä on se oikea selitys. Jopa sanamuodot ovat samat. Strippi viittaa tähän netissä kiertävään kuvaan.

   Poista
 4. Ehkä kyseessä kuitenkin oli se, että märkä kissanhäntä oli liukas ja siksi lipesi käsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi että kissaa heilutettiin jaloista eikä hännästä. Kissan häntä on musta ja jalat valkoiset.

   Poista
 5. Onhan tuossa vitsi ja perus-fingerporilainen kaksoismerkitys. Mirri oli märkä ja liukas. Aika surkeaa rautalankaa nyt teillä.

  VastaaPoista
 6. TÄH ! Eikö moottorisahassa ole enää keskipakokytkintä, vaan "keskihakukytkin".Omituista!!!

  VastaaPoista
 7. Ei kai tässä lähtenyt Vesojen oma Rieti -kissa?

  VastaaPoista
 8. KeskiPAKOISvoima...kissa pääsi PAKOON kädestä? Anyone? No, toimivia selityksiä on usein useita.

  VastaaPoista
 9. Heimo Vesa kirjaviisaana tiedemiehenä muistaa opin keskipakoisvoimasta, muttei muista isojen poikien totuutta märästä mirristä ennenkuin on liian myöhäistä.

  VastaaPoista
 10. Ei taida blogistilla olla munaa myöntää omaa virhettään. Vai kumpi vaihtoehto (Jarlan ajatusmaailmassa) on todennäköisempi: terminologian oikeellisuuden ja vaikutuksen pohtiminen keskipakoisvoiman ja keskihakuvoiman välillä vai kaksimielisyys märän mirrin liukkaudesta? Ei se virheen myöntäminen kipeää tee, yritä edes.

  VastaaPoista
 11. Äh! Tässähän on kyse sarjasta, jossa lopuksi kissa lentää horisonttiin. Tämä on (ainakin) kolmas vastaava. Ensimmäisessä kissa rapsutti vanhan nojatuolin pintaa, jolloin jousi ponnautti kissan horisonttiin. Toisessa sama kissa rapsutteli jonkin aktiivisen planeetan pintaa, ja kaasupurkaus singautti taas kissan. Ja nyt sitten Heimo Vesan toimesta.

  Tässä ei siis ole perinteistä Jarla-vitsiä, vaan huumori tulee vain siitä, miten tällä kertaa kissa singahtaa horisonttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä pidän itsekkin 99% varmuudella tieteellisenä totuutena

   Poista
 12. Blogisti voisi oikeasti mennä nurkkaan häpeämään tuon mukahauskan kommenttinsa kanssa. Kyllä keskipakovoima on aivan oikea ja olemassa oleva voima sen esineen kannalta, joka on pyörivässä liikkeessä. Kyseinen voima saattaa jopa räjäyttää liian nopeasti pyörivän sähkömoottorin kappaleiksi. Samaten keskipakovoima on erityisen kätevä kapine hukkuneen kissan elvytyksessä, jos elvyttäjällä vain on kokemusta märän, karvaisen mirrin muista ominaisuuksista.

  VastaaPoista
 13. Keskipakoisvoima ei ole mikään voima. Back to physics lesson.

  VastaaPoista
 14. Märkä mirri (synnyttimet) on liukas. Strippi voitaisiin tulkita siten, että Heimo Vesa kätilönä päästää märästä kissasta tämän itsensä, eli pelastaa kissan hengen.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.