Taiteellisia vapauksia ja profeetta Muhammed - Fingerpori rautalangasta 4.7.2015


Taidemaalari on saanut tehtäväkseen maalata kaupunginjohtaja Homeliuksesta muotokuvan, mutta soittaa Homeliukselle kertoakseen, ettei millään saa mahtumaan kaikkia mitaleita kuvaan. Homelius antaa luvan ottaa taiteellisia vapauksia, esimerkiksi jättää osan kunniamerkeistä pois tai sijoittaa ne erilailla. Taitelija vie kuitenkin taiteelliset vapaudet hieman liian pitkälle, sillä hän jättääkin liikaa mitaleita sisältävän Homeliuksen kokonaan pois ja piirtääkin profeetta Muhammedin.

Stripillä on myös toinen merkitys, joka liittyy useaan otteeseen viime vuosina esillä olleeseen Muhammed-pilapiirrosjupakka. Islamilaisessa perinteessä ei pidetä sopivana maalata kuvaa Muhammedista, mikä on johtanut väkivaltaan ja selkkauksiin Muhammed-pilakuvien ja strippien vuoksi. Näin Fingerpori antaa pienen hienovaraisen muistutuksen aiheesta näyttämättä kuitenkaan kuvaa.

4 kommenttia:

 1. Hyvä että Jarla teki tämän. Toki toivoisin näkeväni hänen piirtämänsä Muhammedin naaman mutta se kuulemma rikkoo piirrustusvapautta.

  Homelius rules!

  VastaaPoista
 2. JuhaJ.Moisen pissipar(r)an piirtäminen olisi vastoin lakia. Eläinrääkkäystä koska ihmiset kärsisivät sikaa pienenä katsoessan

  VastaaPoista
 3. Homelius parkaa viedään taas kuin pässiä narusta, mutta onneks ei tullu pahemmin päinnäköä kun joitui maailman kuuluisinta sikopaimenta vaan katteleen...

  VastaaPoista
 4. Joo, kyllähän sitä Homeliusta on lapsenraiskauksesta syytetty, mutta kun kuvataan muotokuvassa lapsenraiskaajaksi, niin onko se sitten enää moraalia.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.