Sanonnan synty - Fingerpori rautalangasta 21.9.2022

 

Kun jotain asiaa ei ymmärrä tai ei pysty enää seuraamaan ajatusta, sanotaan että on tippunut kärryiltä. Päivän strippi näyttää kuinka tämä sanonta on syntynyt. Siinä mies tipppuu hevoskärryiltä juuri samaan aikaan kun joutuu toteamaan, ettei ymmärrä vaikeaselkoista Hegelin filosofista kirjallisuutta. Strippi 4759.

6 kommenttia:

 1. Tästä tuli mieleen juttu, jota meillä oli tapana kertoilla joskus vuosikymmeniä sitten, ja jota en ole kuullut varmaan sitten 1970-luvun, joten tämä lienee uusi monille: tarina kertoo hourulasta, joka syttyi yöllä palamaan ja aamulla asukkaat päätettiin viedä toiseen hourulaan, jotta eivät jäisi ulkosalle. Hulluja lähdettiin kuljettamaan hevosVAUNUILLA pitkin kurjassa kunnossa olevaa tietä ja jokaisessa mutkassa VAUNUT heilahtivat aina niin, että yksi hullu putosi kyydistä kuskin huomaamatta.

  Tarina kerrottiin mahdollisimman sekavasti, takellellen ja toistellen sekä itsekseen miettien ( "Miten se nyt menikään?", "Siitä on kauan kun kuulin tämän." "Eiku."jne ). Jossain vaiheessa kaiken pähkäilyn ja sanoihin sotkeentumisen jälkeen VAUNUISTA putosi ehkä noin viides hullu ja seurasi hämmentynyt tauko, minkä jälkeen kysyttiin kuulijalta, että vieläkö olet pysynyt kärryillä(!). Ja kun tarina kuitenkin kaikesta huolimatta on aika helppo seurata, niin tämä vastasi tietenkin, että kyllä.

  Vastausta seurasi punchline: "Sitten varmasti pääset perille asti, sillä tuo oli viimeinen mutka!"

  VastaaPoista
 2. Putoaa kärryiltä. Pisarat ja tipat tippuvat.

  VastaaPoista
 3. Ei vaan mies lukee Hegelin teosta Sanontojen synty (Begriffsgeschichte) eikä ymmärrä siitä mitään. Stripin ironia piilee siinä että samalla hän putoaa kärryiltä ja tulee synnyttäneeksi sanonnan 'pudota kärryiltä' eli tulee tehneeksi juuri sen mistä ei ymmärrä mitään. Me voimme sitten Hegelin hengessä filosofoida asiasta että onko tapahtumassa kyseessä itseristiriita, kehäpäätelmä vai pelkästään huono vitsi.

  VastaaPoista
 4. "Päivän strippi näyttää kuinka tämä sanonta on kysynyt."

  Tuossa lauseessa ei ole mitään järkeä. Oletan, että tuossa pitäisi lukea, että "Päivän strippi näyttää kuinka tämä sanonta on syntynyt".

  VastaaPoista
 5. Voi teitä Hegel sanoi ettei kukaan ole koskaan ymmärtänyt häntä. Vain yksi tyyppi, ja hänkin väärin.

  VastaaPoista
 6. Miten ihminen tippuu? Neste tippuu.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.