Tämä ei ole piippu - Fingerpori rautalangasta 7.2.2017


Päivän Fingerpori viittaa René Magritten surrealistiseen modernin taiteen klassikkoon, Kuvien petollisuus -tauluun. Taulussa on kuva piipusta, jonka alla teksti: Tämä ei ole piippu. Vieressä on kuitenkin toinen taulu, jossa on myöskin piippu ja alla teksti: Tämä on piippu.  Jälkimmäinen taulu siis edustaa realismia, mutta tällä itsestään selvällä viestillä se onnistuukin yllättämään, sillä piippumaalausten keskuudessa nimenomaan "Tämä ei ole piippu" on tunnetumpi käsite.
Vitsinä voi pitää myös sitä, että jälkimmäisessä maalauksessa piipun pidempi varsi määrittäisi mikä on "kunnon piippu", jolloin alkuperäinen teoksen sanoma ei olisikaan se, että esineen kuvalla ja itse esineellä ei ole yhteyttä, vaan että piippu ei saa olla liian pieni.

18 kommenttia:

 1. Itselleni tuli tästä myös mieleen käyty keskustelu, siitä että EU on kieltämässä tupakointivälineistä muistuttavien makeisten myynnin, siis esim. lakupiippujen. Valmistaja on ilmoittanut jatkavansa myyntiä, mutta muuttamalla nimeksi lakusaksofoni.

  VastaaPoista
 2. Tuli mieleen, että tällä taitaa olla yhteys miltei päivälleen 10 vuotta sitten ilmestyneeseen strippiin, jossa vitsin aiheena on piippu. Fingerporihan täyttää vuosia, ja olisi aikamoinen yhteensattuma, jos tällä ei viitattaisi siihen.

  VastaaPoista
 3. Tässä vitsissä metaosasto pettää, ainakaan se ei osu kohdalleen.

  VastaaPoista
 4. Tämä-sanan alleviivaus kertoo, että tässä nimenomaan viitataan Krokotiili Dundeen "TÄMÄ on veitsi"- lausahdukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän hassua että palstanpitäjä ei korjaa tekstiä sen jälkeen kun kommentoijat on vääntäneet rautalangan oikeaan kulmaan. Nolottaa lukeakin, eikä tämä ole ainoa tapaus.

   Poista
  2. Kyseinen tulkinta on nimenomaan selitetty tekstissä rautalangasta: vitsi ei ole ainoastaan Crocodile Dundee vaan Crocodile Dundeessa vitsi perustuu veitsen ja "kunnon veitsen" eroon.

   Poista
 5. Tässä on menty alta riman

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole menty alta riman, mutta viittaus on suurimmalle osalle lukijoista liian hankala. Siksi tämä ei oikein toimi.

   Poista
 6. Kyllä, tässä nimenomaan yhdistetään 80-luvun legendaarisin elokuvakohtaus eli Crocodile Dundeen lausahtama "Thats not a knife, THIS is a knife" ja metatasomeemien myötä jälleen ajankohtaiseksi tullut maalaus Kuvien petollisuus. Nerokkuutta! Parhautta!

  VastaaPoista
 7. Kyllä tuo viittaus veitseen oli jotenkin ontuva. Kun veitsen oleellinen osa on terä, niin miksi piipun oleellinen osa olisi perä? Kyllä kunnon piippuun pitäisi sopia ainakin kilo tupakkaa

  VastaaPoista
 8. Tämä parani kun luin sen Crocodile Dundee intonaatiolla

  VastaaPoista
 9. tämä oli hyvä! nimenomaan EI menty yli eikä ali siitä, missä rima on matalin, vaan vaadittiin vastaanottajaltakin jotakin. ja meille, joilta vaadittiin liikaa, oli onneksi tämä selitys. ennen vanhaan oli korkeakulttuuri (jota sekä magritte että dundee kritisoivat) ja lowbrow. tämä linkittää ne hienosti, pilkkaamatta kumpaakaan.

  VastaaPoista
 10. Piti oikein tulla katsomaan hiffasiko jengi tämän. Viittaus Crocodile Dundeehen on tosiaan ilmeinen, ja viittauksen voisi lisätä tuonne rautalankaosioon. Tässä tuo kuuluisa kohtaus: https://youtu.be/W09ghiWskUk. Tässä vielä Magritten maalaus: https://www.wikiart.org/en/rene-magritte/the-treachery-of-images-this-is-not-a-pipe-1948

  VastaaPoista
 11. Mitä jos eka kuvassa lukeekin "jämä ei ole piippu" koska se on niin lyhyt

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Nähtävästi Helsingin Sanomat on jossain vaiheessa muuttanut vanhojen strippien osoitteita, eikä linkit niihin valitettavasti enää toimi. Tähän tuskin tulee korjausta.

   Poista
 13. Kyllä tämän Dundee-viittaus on päivänselvä kasarilla nuoruuttaan eläneille, joista kaikki ovat nähneet ko. leffan (joihin Jarlakin lukeutuu). Se "that's not a knife, THIS is a knife" on meille yhtä ikoninen fraasi kuin joku "Good day Mr. Bond", mutta ehkei tämä avaudu samalla lailla nuoremille sukupolville?

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.