Parapähkinä - Fingerpori rautalangasta 4.11.2021

 

Parapähkinä on yksi pähkinälajeista ja sitä kutsutaan myös Brasilian pähkinäksi. Päivän Fingerporissa Heimo kohtaa toisen merkityksen parapähkinälle, sillä kyseisessä kaupassa parapähkinät ovatkin vammaispähkinöitä, jotka on nimetty para-etuliitteellä samaan tapaan kuin paralympialaiset. Para-liite tulee alunperin paraplegiasta eli alaraajahalvauksesta. Strippi 4507.

5 kommenttia:

 1. Tuollakin alueella kieli muuttuu niin, että aikaisemmin korrektit ilmaukset muuttuvat epäkorrekteiksi. Oman ammattiurani aikana termistön muutos on mennyt liikuntavammainen -> invalidi -> liikuntaesteinen. Vastaavia muutoksia on tapahtunut erilaisten erityistä huomiota vaativien ihmisryhmien kohdalla. Itse asiassa taitaa olla niin että kun kiinnitetään jonkun ryhmän asioihin huomiota, ensiksi vaihdetaan heitä kuvaava termi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että invalidi jouti mennäkin, kun ottaa huomioon, että validi tarkoittaa kelvollista. In-validi on siis epäkelpo, kelvoton. Toisaaalta kyllä harmi, koska ylläolevista ilmaisuista se on helpoin ja lyhyin, ja jonkun mielestä varmasti myös validi.

   Poista
 2. Paraolympialaisista tuttu para- etuliite ei tarkoita vammautunutta tai pyörätuolissa olevaa, vaan parallel: olympialaisten kanssa yhtä aikaa järjestettävää kisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkin asian voi tulkita, mutta alunperin para on viitannut paraurheilussa vammaan.

   Poista
  2. No ei menny tämänkään päivä hukkaan. Olen aina ajatellut paraolympialaisten tarkoittavan haltijoiden olympialaisia.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.