Haavoittunut enkeli - Fingerpori rautalangasta 17.11.2018


Päivän Fingerpori valottaa Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -nimisen maalauksen syntyhistoriaa; stripin mukaan aihe on syntynyt, kun juopuneet sorsanmetsästäjät luulivat enkeliä sorsaksi ja ampuivat tätä.

5 kommenttia:

 1. Haavoittuneeseen enkeliin liittyvänä, varmaan tarpeettomana knoppitietona: taustakuva on Töölönlahden pohjukasta, hieman Helsinginkadun eteläpuolelta Linnunlauluntien varresta. Siinä Töölönlahteen virtaa pieni puro, joka näkyy kuvassakin. Taustalla näkyvät Oopperan paikalla aikanaan sijainneen sokeritehtaan piiput.

  Tämä tietäen herrat ovat olleet sorsametsällä Töölönlahdella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meni kyllä metsään. Tuon alkuperäinen versio jossa taustalla
   näkyy tehtaan piiput on se Tampereen kirkon maalaus ja niihin maisemiin "paikallistettu", joten se ei todellakaan esitä Töölöönlahtea ja sokeritehdasta.

   Poista
  2. Tampereen Tuomiokirkon seinällä oleva freskomaalaus ei ole alkuperäinen. Ja maiseman pääpiirteet ovat siinä versiossa samat kuin alkuperäisessä, Töölönlahdelta kuvatussa. Se, minkä tehtaan piiput kuvassa ovat, ei käy mistään ilmi.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Haavoittunut_enkeli

   Poista
  3. Ihan yhtä alkuperäinen on kyllä Tampereen Tuomiokirkon fresko, ja VAIN siinä on nuo mainitut tehtaanpiiput. On siis täysin mahdotonta, että ne muka esittäisivät Töölöönlahden sokeritehdasta.

   Poista
 2. V:n 1903 miesten muotiin liittyvää, varmaankin tarpeetonta taustatietoa: Tuolloin käyttivät Herrat lierihattua, Jätkät sensijaan lippalakkia. joten lippalakkipäinen oliss ollut mukana korkeintaan soutajana.
  Vai onko tässä tarkotus pistää herrojen töppäys jätkien piikkkiin? :s

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.