Puheenvuoroja Afrikasta - Fingerpori rautalangasta 18.7.2020


Televisio näyttää Puheenvuoroja Afrikasta -viikon huipennukseksi keskusteluillan, jonka osallistujat ovat reaggaen harrastaja ja Afrikan tähden suomenmestari. Kyseessä on tyypillinen tilanne, jossa afrikkalaisina puheenvuoroina pidetään suomalaisia "asiantuntijoita", joiden sidos illan aiheeseen on hyvin löyhä, sen sijaan että keskusteluillassa kuultaisiin todellisia afrikkalaisia puheenvuoroja esimerkiksi Afrikan maista tulevilta vierailta.

15 kommenttia:

 1. Afrikan tähdessä taidolla on niin vähän merkitystä, että suomenmestaruuskisojen järjestäminen ei tunnu kovin mielekkäältä.

  Mitä seuraavaksi? Käärmeet ja tikapuut -pelin SM-kisat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fingerporit ovat fiktiota. Ei ole olemassa Afrikan tähden SM-kisoja. Sen sijaan vuosina 2005, 2007, 2009, 2011 ja 2014 on järjestetty yli 4-vuotiaille tarkoitetut Afrikan tähden MM-kilpailut. Useimmat ymmärtävät, että lähes pelkkään onneen perustuvan pelin MM-kilpailut ovat yliampuvuudessaan hauska teema mukavalle tapahtumalle.

   Poista
  2. Huumorihengessä pidettyjen MM-kilpailujen hauskuus on makuasia. Ylimielisille "useimmat ymmärtävät" -ilmauksille ei ole mitään tarvetta.

   Poista
 2. Välillä Fingerporista ei tunnu löytyvän vitsiä, mutta tällä kerralla se olikin vain jätetty tarkoituksella pois yhteiskunnallisen kannanoton tieltä.

  VastaaPoista
 3. Miksi "suomalaisia" on kirjoitettu oikein pienellä alkukirjaimella, mutta "Afrikkalaisiin" on lätkäisty iso alkukirjain? Ohjelman nimikin on stripissä "Puheenvuoroja Afrikasta", ei "Afrikkalaisia puheenvuoroja", joten sitäkään syytä ei voi käyttää. Eli tarkkuutta nyt vähän.

  VastaaPoista
 4. Ite näkisin vitsin olevan "-sta" päätteen monitulkintaisessa merkityksessä. Puheenvuoro Afrikasta voi siis tarkoittaa joko puheenvuoron esittäjän tulevan Afrikasta tai puheenvuoron koskevan Afrikkaa sen esittäjästä riippumatta. Vertaa esim. "puheenvuoro jääkiekosta."

  VastaaPoista
 5. Valitettavasti uutisissa päivittäin esiintyvä viittaus "asiantuntijoihin" on useinkin yhtä löyhä, jos niitä nyt sitten onkaan; nimikkeen taakse on helppo toimittajan piiloutua :(

  VastaaPoista
 6. Stripissä ei ole mitään vikaa. Siinä puhutaan Afrikasta.

  Sen sijaan Rautalankaporin totiset ja moralistiset selitykset, jotka lausitaan paasaavalla vouhotusäänellä kouristuksenomaisesti valkoista kuohaa suupielestä pärskien, eivät ole koskaan huumorista mitään ymmärtäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johan pomppas. Ei Rautalankaporilla ole rabiesta eli eli siltä tule valkoista kuohaa suupielistä. Selitykset on asiallisia eikä paasaavia eikä kouristelevia. Ja selitykset ymmärtävät huumoria erittäin hyvin - mot. Eli mikähän mahtoi olla tämän avautumisen syy?

   Poista
  2. Mielestäni klo 10.58 kirjoitettu paasaava, totinen ja moralistinen kommentti on varsin hauska.

   Poista
 7. Nimetön eilen klo 10.58 on ymmärtänyt tämän sivuston tarkoituksen täysin väärin. Rautalankapori ei ole olemassa sitä varten, että Jarlan ja avustajien keksimien vitsien päälle sivuston ylläpitäjä voisi kehittää omia hassunhauskoja sutkautuksiaan. Valittu lakoninen tyyli sopii palstan nimeen ja tarkoitukseen erinomaisesti: asiat väännetään rautalangasta myös niille, jotka eivät heti hoksaa. Itse käyn täällä aina, kun strippi on monitulkintainen, jolloin on hauska verrata omaa tulkintaa Rautalankaporin versioon. En ole löytänyt selityksistä "paasaavaa vouhotusääntä", vaikka olen lukenut selityksiä sadoittain.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittajan Nimetön heinäkuuta 2020 klo 10.58 jättämä kommentti on kylläkin liiankin totinen, moralistinen, ja paasaavalla vouhotusäänellä kouristuksenomaisesti valkoista kuohaa suupielestä pärskien sanottu.

  Tämä varmaankin siksi että kirjoittaja on tiukkapipoinen ja fanaattinen moralisti jonka mielestä toisten tulisi kirjoittaa asiosta ainoastaan hänen oman moraalinäkemyksensä mukaan.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.