Isänsä poika - Fingerpori rautalangasta 16.12.2020

 

Päivän Fingerpori on viittaus menneen ajan Suomen kulttuuriin korostaen toisaalta epätasa-arvoista mieskeskeisyyttä ja toisaalta heikkoa terveyskäyttäytymistä. Stripissä rehvakas tupakoiva mies määrittää vaunuissa olevan vauvan isänsä pojaksi, vaikka lapsi saattaa olla kokonaankin äitinsä hoidettavana. Lisäksi hän karistaa tupakastaan tuhkat lapsen suuhun, mikä kuvastaa aikansa epätervettä suhtautumista tupakointiin ja toisaalta miehen edustamaa macho-kulttuuria.

27 kommenttia:

 1. En tajua. Eikä ilmeisesti Rautalankakaan, koska selitysyritystä piti niin pitkään odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopeta stallkkaus, tai pääset pakettiaton kyydissä venäjään16. joulukuuta 2020 klo 19.06

   Ei vaan välillä hän on sairaalan yövuorossa, silloin saadaan selitystä odottaa iltaan... Ei mikää uus juttu... Ei hän pelkillä littalan ja Hallin mainostuloil elä

   Poista
 2. "Meidän nuorimmainen" viittaa vahvasti ydinperheeseen tai ainakin sen odotusarvoiseen olemiseen, lapsihan on isänsä poi...lapsonen joka tapauksessa, vaikka ejakuloinnin suorittaja ei olisikaan vihitty siippa.

  VastaaPoista
 3. "Tuhkaluukusta" lienee kysymys...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupakkamies suomi siis Heimon ja hänen isänsä vihjailemalla heidän olevan "tuhkaluukkuja".

   Poista
  2. No selittäisitkö meillekin?

   Poista
  3. Vihjaa kaiketi siihen, että on "isänsä poika", mutta ei äitinsä miehen poika. Käen pojan elättäjiä ja aisan kannattajia eli lisääntymiskyvyttömiä tuhkamunia.

   Poista
 4. Siis Ideahan tuossa on että tuo viiksi mies on se isä eli tuo lapsi (jonka tosin vain annetaan ymmrtää olevan Heimo Vesa ei sanota suoraan että hän olisi) on käen poika!

  VastaaPoista
 5. Daisy tule avaamaan!

  VastaaPoista
 6. "korostaen toisaalta epätasa-arvoista mieskeskeisyyttä"
  Uskalletaanko Fporissa tehdä vitsiä nykyajan epätasa-arvoisesta naiskeskeisyydestä?

  VastaaPoista
 7. 70-luvulla Perniön murteella poika tarkoitti myös tuhkakuppia.

  VastaaPoista
 8. Ei kyllä täysin aukea tuo tuhkan suuhun karistamisen...
  Itsellä mieleen tuli, että viitattaisiinko tuolla poika-sanalla Kanada-maljaan, jota nyt ennemmin tuhkakuppina voisi pitää, kuin vauvan suuta.

  VastaaPoista
 9. Itse tulkitsin tämän siten, että röökimiehellä ei ole kauhean lämpimät välit lapsen isään, joten samat metodit osoitetaan myös alenevalle polvelle.

  VastaaPoista
 10. Tai vitsi on vain viimeisessä kuvassa.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Käenpoikanen vie tuhkatkin pesästä. Lähtökohtaisesti nainen esittelee tupakkamiehelle heidän pienintään, jonka isä ei ole stripissä... Kuka se oikea isä sitten onkaan...?

  VastaaPoista
 13. Tai sitten isänsä on samanlainen marisija ja tupakkamies karistaa tuhkat suuhun, kuten suhtautuu lapsen isään?

  VastaaPoista
 14. Poika=tuhkakuppi.
  70-luvulla oli saatavilla jos jonkinmuotoista koristeellista tuhkakuppia olohuoneen pöydälle. Esimerkkinä vaikka tämä huuto.netistä löytyvä.

  https://www.huuto.net/kohteet/kupittaa-lapinpoika-tuhkakuppi/532101284

  VastaaPoista
 15. Nyt ei rautalankaselityksen idea aukea. Kun äiti esittelee lapsen "meidän nuorimmaiseksi", ei siitä oikein voi saada kuvaa, että lapsi olisi vain äitinsä vastuulla. Tupakantuhkien karistaminen lapsen suuhun ei ole kuulunut hyväksyttävään käytökseen koskaan, oli sitten minkä ajan kulttuurista kyse tahansa.

  Ei vain aukea.

  VastaaPoista
 16. Kenen lapsuudessa? Olisiko Heimo Pertin alter ego?

  VastaaPoista
 17. Vaunuissa Heimo käenpoika, edelläkin mainittu "vie tuhkatkin pesästä". Eli Heimo _imee_ tuhkatkin, kuten kuvassa ehkä on yritetty piirtää.

  VastaaPoista
 18. Tässä pitää tajuta että kyse on vanhoista ajoista, mikä selviää 1. ruudusta. Sitten pitää tietää mikä on ”poika” eli se on pontikankeitossa tekeillä oleva pontikka, ”pontikan alku”. Sitten pitää tietää mikä on ”tuhkasuu”. Se on viinankeitossa käytetty astia jossa viinan ainesosia säilytetään.

  Eli mies sanoo ”isänsä poika” ja pojalla on sitten ” tuhkasuu” ja siksi karistaa tuhkat pojan suuhun.

  On kyllä yksi vaikeimmista, mutta näin se on.

  T: Make JM

  VastaaPoista
 19. Nyt on rautalankaselityksen kirjoittaja osunut harhaan oikein kunnolla. Kyse ei todellakaan ole mistään epätasa-arvoisesta mieskeskeisyydestä tai machokulttuurista. Sen sijaan tämä tökerö selitys kertoo paljon selityksen keksijän omasta katsomuksesta. Oikea selitys on tuo nimimerkki Make JM:n pontikkaselitys.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.