Ottaako rovasti lohta - Fingerpori rautalangasta 22.12.2020


Kun rovastilta kysytään ottaako tämä lohta, voi Fingerpori-strippien historian pohjalta ja rovastin asentoa tulkitsemalla kysymyksen ymmärtää myös tarkoittamaan onko rovasti parhaillaan sukupuoliyhteydessä lohen kanssa. Näin täysin viaton keskustelu muuttuu Fingerpori-tulkintojen metatasolla perverssiksi. Todellisuudessa rovasti vain leikkaa siivuja lohesta, eikä siis ole aikeissa panna lohta lautaselleen.

22 kommenttia:

 1. Selitys on vain herra Rautalan likaisen mielikuvituksen tuotetta.Pastori vain siivuttaa lohen valmiiksi ruokailijoita varten, eikä ota sitä vielä itse.

  VastaaPoista
 2. Jos kyseessä ois Asko niin toi "ottaa-panna" yhteys toimisi.

  Tässä taas leikitellään sanalla "rovasti-reilusti" sanoilla

  VastaaPoista
 3. Keskustelu voidaan tulkita täysin viattomasti, eikä rovastilla tällöin ole mitään kaksimielisyyksiä mielessään. Hän siis ei ota lohta pöydästä, vaan leikkaa graavilohesta siivuja valmiiksi, ettei muiden tarvitse alkaa käsitellä fileerausveistä.

  Tällä tulkinnalla kaksimielisyys syntyy lukijan päässä ja itse kukin voi tykönään pohtia, tuliko hänelle tuli tästä jouluisen viattomasta kohtauksesta mielleyhtymiä seksuaalisiin toimintoihin.

  Tämä myös arvoisalle rautalanganvääntäjälle mietittäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotahan minä sanoin, mutta lyhyemmin 5 min.sitten sitten.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Alaspäin menee taso kovaa kyytiä

  VastaaPoista
 6. Vai olisiko kyseessä Rovasti Seppo Lohi

  VastaaPoista
 7. Ellei tuossa ole kaksimielisyyttä ajateltu, niin en näe tässä stripissä mitään ideaa, normikeskustelua kahden ihmisen välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se stripin idea ja vitsi onkin. Kyseessä on normaali keskustelu, jonka lukijat mahdollisesti tulkitsevat kaksimielisesti. Strippi toimii metatasolla, siis lukija on olennainen osa tulkintaa, ja tekijä vaatii lukijan osalliseksi.

   Arkipäivässä näitä vastaavia tilanteita tulee esimerkiksi silloin, kun joku sanoo huomaamattaan sananmuunnoksen ja sitä kuuntelee, että onko tuolla tosiaan niin jumalattoman hyvä pokka että puhuu vaikka finaaliin asti menemisestä ihan vakavalla naamalla.

   Poista
  2. Samalla logiikalla myöskään tässä https://www.hs.fi/fingerpori/car-2000002471849.html ei oo vitsiä. Riitta vaan kertoo et näyttää hukassa olevalle jakajalle jakoalueen...

   Poista
 8. Sisäpiirihuumoria sanoisin. Omaksi huvikseen näitä joskus piirtelee. Hihittää itsekseen, kun jengi pohtii ja tulkitsee mikä vittu näissä oikein on takana.

  VastaaPoista
 9. Selityksessä on hyvin vähän järkeä. Niin kyllä vitsissäkin. Jossain taustalla tietysti välähti muistuma tunnetusta jutusta, jossa rovasti kysyi "Ottaako huora pullaa", mutta ei sekään liity tähän.

  VastaaPoista
 10. Käsittäisin ton stripin niin että kun yleensä kysytään kohteliaasti "ottaako rovasti lohta" eli "saako rovastille olla lohta"...niin rovasti käsittää kysymyksen väärin ja vastaa näsäviisaasti rouvalle koska on niin ilmiselvää että hän on ottamassa lohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän tämä nyt on ihan selvästi Rovasti Lohi siivuttamassa lohta.Rouva kyselee ottaako Rovasti Lohta lohta, mutta Rovasti Lohi vastaa vain siivuttavansa. Lohi sukunimenä taipuu juuri noin, vertaa esim. https://www.siikajokilaakso.fi/ruukin-torilla-vietettiin-kirkkopaivaa-messussa-vi/2859326

   Poista
 11. Sijamuoto on pielessä tuohon selitykseen. Alkavat näköjään ideat loppua tähän lajiin.

  VastaaPoista
 12. Tästä tulee mieleen vanha, 70-luvulla kuulemani vitsi, jossa kahvia juovalle papille viitattiin pullasiivutarjottimeen ja sanottiin kuten silloin aikanaan oli tapana: ottakaa ja kastakaa.
  Pappi teki työtä käskettyä, otti pullasiivun, kastoi sen kahvissaan, mutta laittoi sen sitten takaisin tarjottimelle. Sitten hän otti seuraavan ja toisti kunnes kaikki siivut oli kasteltu, sillä kukaan ei kehdannut sanoa papille, että tämä käsitti väärin.
  Tositapauksena kerrottiin, mutta en taida uskoa.

  VastaaPoista
 13. Muistelen että sana "rova" tarkoittaisi jossain murteessa isoa kasaa, röykkiötä. Tällöin rouvan kysymys tarkoittaisi yksinkertaisesti sitä että ottaako kuvan henkilö ison kasan lohta johon hän vastaa että ei ota, hän leikkaa itselleen vain (ohuita) siivuja. Tällöin strippi olisi ainakin looginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, onko vastauksesi oikea, mutta - ikävä myöntää, koska pidin Fingerporista jo silloin kun se vielä oli Karl Barks -stadt (sp?) - tämä ei todellakaan ollut Jarlan huippuhetkiä.

   Poista
 14. Selitys. Lohista löytyi taannoin huumeita, kokkelia takavarikossa.

  VastaaPoista
 15. Rautalankaselityksen lopun sanavalinta kruunasi kyllä koko stripin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukijapainostuksen johdosta selitystä on menty muuttamaan alkuperäisestä varsiosta. Jälkimmäisessä kuitenkin selvästi yrittänyt panna parastaan peliin.

   Poista
 16. Yhteenvetona kommenteista toteaisin, että piirros oli epäonnistunut. Ei selittelylle pitäisi suuremmin olla sijaa. Fingerporilaisittain huono.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.