Arpakuutiot - Fingerpori rautalangasta 30.12.2020

 

Allan antaa Heimolle lahjaksi arpakuutiot eli nopat. Allan ei kuitenkaan ole täysin ymmärtänyt arpakuutioiden ideaa, sillä hän antaa nopat alustaan kiinnitettynä todeten niiden olevan valmiiksi heitetyt. Noppien käyttötarkoitus on kuitenkin niiden toistuva heittäminen, joten lahjanopat eivät enää sovellu arpakuutioiden varsinaiseen tehtävään.

9 kommenttia:

 1. Eiväthän alustaan kiinnitetyt arpakuutiot ole heitettyjä, vaan päin vastoin huolellisesti asemoituja.

  Strippi ei toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä strippi toimii. Vitsi ei ole noppien pakkauksessa (nehän otetaan siitä joka tapauksessa pois), vaan niiden valmiiksi heittämisessä. Isoilla kasinoilla käytetään uusia ja valmiiksi sekoitettuja korttipakkoja ajan säästämiseksi. Miksipä ei siis myös valmiiksi heitettyjä noppia voi käyttää Fingerporissa.

   Poista
 2. Allan on historian tunneilla ollut hereillä ja muistaa, että arpa on heitetty.

  VastaaPoista
 3. Heimon toisessa ruudussa käyttämä monikon nominatiivimuoto on jotenkin häiritsevä. Kuulostaa melkein siltä, kuin strippi olisi käännetty huolimattomasti jostain toisesta kielestä.

  Syynä lienee se, että "arpakuutiot" ei ole monikkosana, toisin kuin vaikkapa "sukset" tai "verhot".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska fakta: monikollakin on nominatiivi.
   Heimo sai tässä tapauksessa lahjaksi kaksi kappaletta arpakuutioita.

   Poista
  2. Hiukan piti pähkäillä mitä ihmettä tarkoitat, mutta varmaan sitä, että kaksi arpakuutiota ei muodosta omaa kiinteää yksikköään kuten housut. Näin ollen kahden kappaleen joukko ei olennaisesti eroa vaikkapa kolmen tai minkään muun lukumäärän muodostamasta joukosta.

   Eli Heimon olisi pitänyt sanoa "arpakuutioita".

   Poista
  3. Aika monessa klassisessa pelissä, kuten backgammon ja craps, on kuitenkin kaksi noppaa. Siksi minusta tuntuu ihan luonnolliselta viitata kahden nopan pariin sanalla "arpakuutiot".

   Poista
  4. 1.1. 18:45:
   Esimerkissäsi sanalla "arpakuutiot" tarkoitetaan tunnettua arpakuutioiden joukkoa. Esimerkiksi Yatzyssä arpakuutioita on viisi, ja kun sanotaan: "Heitä arpakuutiot!" ilman tarkempaa määrettä, tarkoitetaan juuri tätä viiden arpakuutioiden joukkoa.

   Sen sijaan, jos saadaan lahjaksi arpakuutioita, voi niistä käyttää sanaa "arpakuutiot vasta", kun ne mainitaan uudelleen, kuutioiden joukon jo tuntien. Esim.: "Sain lahjaksi arpakuutioita. Arpakuutiot olivat punaisia." Toisaalta taas: "Sain lahjaksi kaksi arpakuutiota. Arpakuutiot olivat punaisia." Suomi on jännä kieli.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.