Far side of the moon - Fingerpori rautalangasta 12.1.2022

 

The far side of the moon on kanadalaisen Robert Lepagen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä, josta on tehty myös elokuva. Se sijoittuu 1960-luvulle Neuvostoliiton ja USAn avaruuskilpailun aikaan ja kertoo kahdesta veljeksestä, joista toinen on tähtitieteilijä. Päivän stripissä Allan menee katsomaan musikaalia, jonka luulisi nimen perusteella olevan tämä kyseinen teos, mutta Fingerporissa esitettävä Far side of the moon onkin täysin eri näytelmä, joka perustuu Gary Larsonin The Far side -sarjakuvaan. Fingerporilainen sovitus on kuitenkin sijoitettu kuun pimeälle puolelle, mikä samalla viittaa edelliseen strippiin, jossa nähtiin Kuun takapuoli. Strippi 4560.

Selitystä on parannettu useiden erinomaisten rautalankakommenttien perusteella, kiitos niistä yhteisölle!

17 kommenttia:

  1. Stripissä viitataan Gary Larsonin piirtämään The Far Side sarjakuvaan. Musikaalin hahmot ovat Larsonin sarjakuvista.

    VastaaPoista
  2. Onko tuolle nautaeläimen hahmoiselle esiintyjälle mitään selitystä?

    VastaaPoista
  3. "The Far Side" on myös Gary Larsonin vuosina 1979–1995 julkaistu sarjakuvastrippi, jonka hahmot esiintyvät ko. fingerporistripissä Kuun asukkeina. Tunnetaan Suomessa nimellä Kaukana poissa.

    VastaaPoista
  4. Tässä tuntuu olevan myös viittaus Gary Larsonin vastaavanlaiseen strippisarjaan "Far Side". Kuussa seisova nainen ja lehmä on piirretty Larsonille ominaisella tyylillä, ja Far Side sarjiksessa on paljon eläinaiheisia vitsejä, mihin tuo lehmä voisi viitata.

    VastaaPoista
  5. Piirrostyylin perusteella strippi voisi viitata myös Gary Larsonin Far Side (Kaukana poissa tai Harhama) sarjakuviin, joissa maaseudun ihmisillä ja eläimillä oli usein roolia. Tässä stripissä sijoittuisi poikkeuksellisesti kuuhun.

    VastaaPoista
  6. Tässä viitataan Gary Larsonin The Far Side strippiin.

    VastaaPoista
  7. Nyt on selityksessä jäänyt stripin varsinainen vitsi huomaamatta. Se viittaa Gary Larsonin sarjakuvaan The Far Side, josta näyttämöllä olevat lehmä- ja naishahmo ovat peräisin. Ne on musikaalissa sijoitettu nyt Kuuhun, jolloin musikaali on saanut hämäävästi nimekseen saman kuin Lepagen näytelmällä.

    Ja kanadalainen kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

    VastaaPoista
  8. Lisäksi huomioitavaa, että lavalla olevat lehmä ja nainen ovat The Far Side -sarjakuvan hahmoja.

    VastaaPoista
  9. Far side viitannee sarjakuvaan The Far Side, jota Suomessa julkaistiin Harhama-nimellä.

    VastaaPoista
  10. Kuun pinnalla olevat hahmot esiintyy The Far Side -sarjakuvassa joka suomessa on tunnetaan nimellä Kaukana poissa. Tämä strippi ei viittaa mitenkään edelliseen kuun pimeään takapuoleen vaikka kuuaiheinen onkin.

    VastaaPoista
  11. Eiköhän tässä viitata Gary Larsonin The Far side sarjakuvaan noilla kuussa olevilla hahmoilla

    VastaaPoista
  12. "The far side" on Gary Larsonin sarjakuva. Molemmat esiintyjät, sekä lehmä että mummo ovat sarjakuvassa esiintyviä hahmoja. Tällä kertaa ovat sitten kuun takapuolella. Siitä esityksen nimi.

    VastaaPoista
  13. Olipa huono. En tajunnut. Kuullutkaan mistään tuommoisesta

    VastaaPoista
  14. Selitys on nyt muuten kohdallaan, mutta mielestäni mikään ei viittaa seuraavaan: "Fingerporilainen sovitus on kuitenkin sijoitettu kuun pimeälle puolelle", joten kyseisen virkkeen voisi poistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tää korjattu selitys on. Älä nillitä.

      Poista
    2. Sehän on jo nimessä: englannin ilmaus Far side of the Moon tarkoittaa juuri kuun taustapuolta, joten selitys on ihan oikein, siellä hahmot näyttämöllä ovat olevinaan.

      Poista
  15. Minä nauran Fingerporivitsille aina 3 kertaa. Kahdesti jo nauroin. Ensin kun näin tuon stripin. Toisen kerran kun se selitettiin. Odottelen nyt sitä kolmatta kertaa, kun tajuan sen. Sitten taas nauru maittaa...

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.