Normiflunssa - Fingerpori rautalangasta 4.1.2022

 

Päivän Fingerpori esittää yhtäläisyyksiä nykyajan ja vuoden 1711 ruttoepidemian välillä. Stripissä kuoleva mies ei usko, että rutto eroaisi normiflunssasta samaan tapaan kuin viime vuosien aikana osalla ihmisistä on ollut vaikeuksia erottaa koronaviruksen aiheuttamaa tautia flunssasta. Strippi 4555.

12 kommenttia:

 1. 🤦🏻‍♂️ Nyt on huono vitsi. Jos Jarla haluaa verrata ruttoa covidiin niin olkoon niin sitten. Melko erilaiset kuolin ennusteet taudeissa : https://fi.wikipedia.org/wiki/Musta_surma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jarla ei vertaa ruttoa koronaan (covid-19) vaan nykyään esiintyviä koronan vähättelyjä siihen, miltä olisi näyttänyt ja kuulostanut mustan surman aikana paiseruttoa nimitellä "normiflunssaksi".

   Hyvä vertaus nykyiseen vähättelyyn tuo miten jo rattaille heitettävä vielä epäilee ettei mitään vaarallista ruttoa ole liikkeellä.

   Poista
  2. Vitsihän tämä just onkin. Eikä suinkaan hist. dokumentti, puhumattakaan että lääketieteellinen esitelmä .

   Poista
  3. Noh, ruttoon kuolee nykyisellä lääketieteellisellä osaamisella 1 henkilö 30 miljoonasta. Suomessa taas covidin kohdalla päästään 0,6% kuolleisuusasteeseen, joka on taas n. 26 henkilöä 100 tuhatta kohti. Eipä noiden tilastojen valossa olisi huvittanut ko. tautia sairastaa 1700-luvulla.

   Poista
  4. Anonyymin kommenttiin: Ruttoon eli Yersinia pestis-bakteeriin onneksi toimii aivan tavalliset antibiootit, kuten penisilliini, mikä selittää alhaisen kuolleisuuden nykyaikana. Lisäksi rutto ei ole yleinen taudinaiheuttaja, jonka vuoksi ei ole kehittynyt antibiooteille resistenttejä kantoja; lääkäreillä on runsaasti työkaluja sitä vastaan. Hoitamattomana rutto on toki vaarallinen, ja tuolloin 1700-luvulla ei oltu antibiootteja vielä keksitty (saatika hygieniaa ja käsienpesua. Lääkärit eivät edes pesseet työkalujaan.). En tiedä kumpi tauti olisi ollut mukavampi sairastaa 1700-luvulla, todennäköisesti henki olisi lähtenyt kummalla tahansa.

   Poista
 2. Yleensä sarjakuvissa yms. X:n muotoiset silmät tarkoittavat sitä, että niiden omistaja on jo kuollut.

  Ehkä stripin mies kuoli heti lauseensa sanottuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ne kuuluisat viimeiset sanat. Niiden lausuja elää niin kauan kuin hänestä puhutaan, vaikka olisi kuollut.

   Poista
 3. Rutto tuli Suomeen jo 1710, vuotta myöhemmin tauti oli levinnyt jo länteen.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuren_Pohjan_sodan_aikainen_rutto#Suomi,_Gotlanti_ja_Keski-Ruotsi

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä vitsin huonoudesta.

  VastaaPoista
 5. Kuitenkin kolmessa stripissä jarla kutsunut koronaa "normiflunssaksi"

  https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/03ae9d8170844cc481ffe3301b2020e3.jpg

  https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/1aa17c6cfff5481db57b2c3e78460eb1.jpg

  https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/e2d6438435fa0a9e67810cb082f4355f.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi on siinä kuka sanoo. Ensimmäisessä kylän isoin pomo vähät välittää ja kiertää viihteellä kuten aiemminkin. Varsin ajankohtainen vieläkin tuo strippi.

   Toisessa on aivan hirtehisen nerokas juttu kun isoin pomo kuulostaa vähättelevän pandemiaa, vaikka korostaa hygieniaa. Omasta puolestani luin toisen ruudun todellisuutena "...lähtee käsistä" vastoin ison pomon tarkoittamaa ideaa.

   Kolmas kertoo todellisuudesta varsin raadollisesti, vaikkakin sarkastisesti. Taustana todellisuus, että covid-19 "flunssa" vie teholle. "Ympäri maata" voi ymmärtää vihjaavan myös heihin, joilta sairaapaikka on jäänyt saamatta koronapotilaiden vallattua sairaalat. Näin ollen vitsin kohteena on yhtä kaikki pandemian vähättely siinäkin.

   Poista
  2. 15.40, Jarla ei suinkaan ole kutsunut koronaa normiflunssaksi. Noissa stripeissä kyse ON normiflunssasta. Vai onko sinulla jotain todisteita sen puolesta, että kyse on koronasta? Jarla on tunnetusti kovasti tiedemyönteinen ja vastustaa kaikenlaista huuhaata, kuuluu Skepsikseen ja on jopa osallistunut näiden kanssa homeopaattiseen itsemurhaan - joka luonnollisestikaan ei onnistunut.
   Yksinkertaisempi selitys on, että Jarla ei ole halunnut sitoa näitä strippejä tiettyyn vuoteen.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.