Gallup - Fingerpori rautalangasta 27.5.2023

 

Kun Heimo tekee kadulla kyselytutkimusta, kertoo mies ettei tunnista sydäninfarktin oireita eikä osaa antaa ensiapua. Vastaukset ovat melko odotettuja tavalliselta ohikulkijalta, mutta ne joutuvatkin uuteen valoon kun mies kertoo olevansa ammatiltaan lääkäri. Lääkärin olisi olettanut tietävänsä sekä sydäninfarktin oireista että ensiavun antamisesta ainakin jotain. Strippi 4957.

4 kommenttia:

 1. Äkkiseltään kömpelön tuntuinen strippi, joka kuitenkin uppoaa terveydenhuollon ammattihenkilöille. Meillä on varmaan ainakin 150 vuoden mittainen kulttuuri ajatella, että jokainen lääkäri olisi kaikkien sairauksien ja niiden hoitojen suvereeni asiantuntija, vaikka nykyään lääketieteen laaja-alaisuuden vuoksi myös erikoisala ratkaisee paljon. Ensihoidossa ja päivystyksissä työskentelevät lähi- ja sairaanhoitajat, jotka ovat erikoistuneet akuuttisti sairastuneiden hoitoon, tunnistavat sydäninfarktin oireita tasaisemmalla varmuudella kuin vaikkapa yleislääkärit ja työterveyslääkärit. Ja jos esimerkiksi julkisella paikalla joudutaan elvyttämään ohikulkijaa, potilaan henkeä pelastaviin toimiin kykenevät todennäköisemmin ensiaputaitoiset ohikulkijat, poliisit, vartijat tms, kun taas samaiset taitonsa lääkikseen unohtaneen ihotautilääkärin tai gynekologin on syytä pysyä sivussa ja tarkkailla mallisuoritusta. Todennäköisyys, että paikalle osuisi juuri ensihoito-, päivytys- tai anestesialääkäri on olemattoman pieni, joten käykää kertaamassa ensiaputaitojanne säännöllisesti maallikoille suunnatuilla kursseilla. Siten teillä saattaa olla paremmat taidot aloittaa pelastavat toimet äkillisen sairaskohtauksen saaneelle henkilölle, kuin monella omaan erikoisalaansa vuosikymmenniksi uppoutuneella lääkärillä.

  VastaaPoista
 2. Miten muistuukin mieleen tädin mies. Rakennusmestari. Rakenteli äitini taloon saunaa ja pesuhuonetta sisälle entiseen keittiöön. Katseli työnsä jälkeä, joka oli tosiaan itse tehdyn näköistä ja totesi:"...osaan kyllä katsoa, että nurkat tehdään kohdalleen ja suoraan, mutta en kyllä itse osaa tehdä. Olenkin rakennusmestari - en kirvesmies."

  VastaaPoista
 3. Olis toimiva, ku olis vähä enemmän lääkärin näköseks piirretty toi henkilö, mutta tää on ilmiselvästi se kuuluisa arpinaama, lätsä päässä vielä varmemmaks vakuudeks. Tuon näkösen ei voi ees oottaa sanovan okeeta ammattiaan.

  VastaaPoista
 4. Tässä jäi nyt vähän odottelemaan sitä punch linea. Fingerporien laatu on ollut hyvällä tasolla viime aikoina, joten tämmöinen osuu vähän tikkuna silmään.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.