Ihminen ei ole saari - Fingerpori rautalangasta 29.5.2023

 

Päivän stripissä englantilainen runoilija John Donne kirjoittaa tunnetun osan "yksikään ihminen ei ole saari" teokseensa Rukouksia sairasvuoteelta. Sanoja voisi pitää viisaina, filosofisina ja tarkkaan harkittuina, mutta strippi paljastaakin että Donne kokeili vain sattumanvaraisesti erilaisia järjettömiä sanapareja ja päätyi valitsemaan ihmisen ja saaren runoonsa. Strippi 4958.

4 kommenttia:

 1. Ei toimi, jos on sattunut lukaisemaan koko runon tai ainakin säkeen loppuun, Se nimittäin jatkuu näin" ,vaan kappale mannerta...", ja piankin selviää, miten todella tarkkaan harkituista sanoista on kyse, ja vaikutelma senkun vahvistuu loppua kohti, aina loppuhuipentumaan: "...älä siis lähetä kysymään, kenelle kellot soivat, ne soivat sinulle!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii kuitenkin aivan mainiosti kun muistaa John Donne:n muita teemoja.

   John Donne:lla oli useita teemoja mielessä, joita hän oli vuosien ajan pohtinut ja viime hetkillään päätyen kyseiseen teemaan ihmisenä olemisen yhteisöllisyydestä.

   Aiheeseen liittyviä muita teemoja hänellä oli viljelyn kautta yhteisöllisyys hevosen ja metsästyksen kautta koiran kanssa.
   Hevonen on kuitenkin olemassa ja tärkeä ilman viljelyäkin ja tätä teemaa John Donne halusi myös tähdentää.

   Koiran kanssa ihmisen tietoisuus elämän rajallisuudesta ja siitä miten koira ilmentää metsästyksen kautta elämän päättymistä ja jokaisella pyyntikerralla siitä muistuttaa kuin käkikello ilmoittaa ajan kulun tunneittain.

   Aivan, John Donne tunsi käkikellon, joka on 1700 vuotta vanhempi keksintö kuin on John Donne:n aika ajattelijana ja kirjoittajana.

   Minulle oli ainakin yllätys, että käkikellon syntyhistoria alkaa jo mekaanisten vesivoimalla toimivien automaattikellojen keksimisen aikaan ja siellä mekaniikan keksijäneroon Aleksandrian kirjaston hoitajaan Ctesibius:een (285 eaa Alexandria - 222 eaa Alexandria)
   https://youtu.be/6zTG9qeT5rY

   Poista
  2. Toimiipas, eihän stripin pointti ole väittää että näin olisi oikeasti tapahtunut, vaan ainoastaan vitsailla sen kustannuksella. Stripin huumoriarvo syntyy siitä absurdiudesta että nuo tarkkaan harkituilta vaikuttavat sanat olisi valittu vain sattumanvaraisesti.

   Poista
 2. Jarla ei osaa piirtää. Jörn Donner näyttänyt yhtään tolta. Mikä toope.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.