Margariinia perinteitä kunnioittaen - Fingerpori rautalangasta 7.5.2018


Päivän stripissä margariinitehtailija on luonut mainoskylttiin hyveelliseltä kuulostavan Perinteitä kunnioittaen -sloganin margariinilleen. Mainoksen todellinen merkitys on kuitenkin tätä positiivista mielikuvaa synkempi, sillä se viittaa Heimon vanhaan kertomaan siitä, että margariiniin on muinoin käytetty kissasta peräisin olevaa rasvaa. Edelleen kissoista margariinia tekevä mies saa mainoksellaan toimintansa kuitenkin kuulostavan positiiviselta.

9 kommenttia:

 1. Margariinitehtailijalla on aika lailla Jarlan itsensä piirteet. Viikset vain lisätty.

  VastaaPoista
 2. Voi stripin tulkita sitenkin että tehtailija keksii hyvän mainoslauseen, kun hän kuulee että hänen tehtaassaan käyttämänsä raaka-aine onkin ihan perinteistä margariininvalmistuksessa käytettyä.

  VastaaPoista
 3. Minustakin näyttää siltä, että mies asettaa kylttiä (eli kissanraatoja jo käytettäneen).

  VastaaPoista
 4. Ja täällä kolmas, joka tulkitsi miehen tuovan kylttiä.

  VastaaPoista
 5. Tietenkin mies on asettamassa kylttiä, eikä viemässä sitä pois. Oikeassa elämässä voisi käydä niin, että negatiivinen tieto saattaisi johtaa kyltin vetämiseen häviliäästi pois. Sellaisessa toiminnassa ei olisi mitään vitsiä. Mutta nyt vitsin juju on juuri siinä, että negatiivista asiaa markkinoidaan positiivisella ilmaisulla.

  VastaaPoista
 6. Ihan väärin selitetty. Julkaistut dokumentit osoittavat, että margariinitehdas on allergiasairaalan ohella ainoa paikka Fingerporissa, jossa on yli 50 kissaa neliömetrillä. Siitä päätellen kissoja tosiaan käytetään raaka-aineena (Fauna-margariini).

  VastaaPoista
 7. Joo ei. Rautalangan vääntäminen menee tässä pieleen. Hyvin harva mainoksen näkijöistä osaisi yhdistää sitä jäterasvojen käyttöön margariinissa, joten tehtailijalla ei olisi syytä poitaa kylttiä kuultuan vuosikymmenten takaisesta skandaalista. Sen sijaan se, että hän oivaltaa asiasta kuultuaan saavansa siitä totuudenmukaisen ja hyvältä kuulostavan mainoslauseen, on toimiva vitsi.

  VastaaPoista
 8. Asian olisi voinut myös tarkistaa helposti tehtaan kotisivuilta: "Fingerporin margariinitehtaan F-margariini (Fauna-margariini) on nauttinut fingerporilaisten suosiosta jo vuosikymmeniä. Jokaiseen kiloon F-margariinia käytetään kaksi kiloa hiljaisella lämmöllä tiristettyjä, kotimaisia kissanraatoja. F-margariini kuuluu Fingerporin margariinitehtaan Kissanpäivät-tuoteperheeseen, josta löydätte herkulliset ja luonnolliset rasvat niin leivän päälle kuin leivontaankin. Sanokaa "F", kun haluatte hyvää!"

  VastaaPoista
 9. Kiitämme kommenteista! Vaihtoehtoinen tulkinta poistettu.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.