Stalinin aikakone - Fingerpori rautalangasta 27.3.2019


Kun neuvostoliittolainen keksijä onnistuu rakentamaan aikakoneen vuonna 1944, hän siirtyy sillä tulevaisuuden Suomeen, jossa hän kuuntelee sotaveteraanien yksityiskohtaisia kertomuksia Suomen armeijan liikkeistä ja strategiasta, saaden näin kultaakin kalliimpaa tiedustelutietoa Neuvostoliitolle. Osa vitsistä piilee siinä, että siinä missä samojen vanhojen sotamuisteloiden kuuntelu useaan kertaan on usein jälkipolvien mielestä tylsää hommaa, on aikamatkustaja äärimmäisen kiinnostunut kuuntelemaan veteraanin kertomuksia.

20 kommenttia:

  1. No nyt ei ollut ihan timanttia...

    VastaaPoista
  2. Öö, missä oli vitsi? Tärkeiden tietojen hakeminen tulevaisuudestahan on ihan perus-skifiä, eikä Jarla voi olla tätä tietämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa vitsistä piilee siinä.... rautalankaporin analyysia. Loppuosa jäi tulkitsijaltakin hämärän peittoon.

      Poista
  3. Eihän tämä nyt voi olla näin! Fingerporissa vitsit perustuvat käytännössä aina jonkin sanan tai sanonnan kaksoismerkitykseen. Tässä ei selityksen perusteella mitään sellaista.

    En kyllä keksi parempaa selitystä itsekään.

    VastaaPoista
  4. Olisiko vitsi kuitenkin siinä, että aikakone valmistui 1944 mutta veteraani muistelee kesän 1941 tapahtumia, joista ei ole enää sodassa hyötyä. Toisaalta ehkä vakooja erehtyi luulemaan, että suomalaiset aikoisivat 22.6.1944 siirtyä Uhtuaan hyökkäystä varten, ja tämä väärinkäsitys jotenkin liittyisi siihen, että Neuvostoliitto aloitti ennakoivasti 9.6.1944 suurhyökkäyksen Karjalankannaksella (yllätyksenä Suomelle).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivämäärä voisi selittää, miksi tarinoija on hengissä. Vakooja saa väärän sodan tiedustelutiedot.

      Poista
    2. Ei ollut Suomen eikä Saksan joukkoja Uhtuan seuduilla itä-Karjalassa vielä kesäkuun 22. 1941. Vuoden -44 kesäkuussa siellä oli saksalaisjoukkoja, joiden tueksi oltaisiin joku suomalainen joukko-osasto hyvin siirtää.

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Oma veikkaukseni on, että liittyy päivämäärään. Mahtaisiko kyseessä olla tämä: "Ulkoasiainkomissaari Molotov kesäkuun 22 p:nä pitämässään puheessa väitti, että Suomesta käsin olisi hyökätty Neuvostoliittoon. Suomen hallitus ilmoitti Neuvostoliiton lähetystöille, ettei mitään tällaisia hyökkäyksiä ollut tapahtunut paremmin Suomen puolustusvoimien kuin kenenkään muunkaan taholta. Suomalaisten selvitysten mukaan suomalaiset lentovoimat eivät olleet tehneet mitään hyökkäyksiä tai lentoja Neuvostoliiton alueelle tai sen yli ja että ne saksalaiset koneet, jotka olivat pommittaneet Pietaria ja Kronstadtia ja joiden neuvostoliittolaiset olivat väittäneet tulleen Suomen lentokentiltä, olivat tehneet hyökkäyksensä Itä-Preussissa." (Wikipedia) Kuuntelemalla veteraanin kertomusta, keksijä luulee että 22.6. Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon, mikä selittäisi Molotovin puheet tuolloin.

    VastaaPoista
  7. Aika viiltävä analyysi rautalankaporilta.

    Kyllä varmaan kaikki ymmärsi, mitä stripissä tapahtuu, mutta mikä oli se vitsi.

    VastaaPoista
  8. Ottaen huomioon millä tasolla teknologinen osaaminen oli Neuvostoliitossa tuohon aikaan, Stalinille rakennettu aikakone olisi tuskin edes Fingerporin Neuvostoliitossa voinut toimia tuonkaan vertaa.

    Oliko tuo vitsi? Ei minua itseäni naurattanut.

    VastaaPoista
  9. No, vitsi jäi aika epäselväksi, ja vähintäänkin laimeaksi. Mutta hahmot ovat luonteikkaita ja aikakone on hyvin piirretty.

    Jos nyt ajatellaan, että joku tiedemies, intomielinen stalinistikaan, olisi päässyt vuodesta 1944 nykyaikaan, mitenkähän uskottavaa olisi, että hän olisi vienyt sinne tuollaisia tietoja. Ensi silmäyksellä kun näkisi mistä tahansa tekniikan alan lehdestä tai nettisivulta paljon hyödyllisempää tietoa. Vaikkapa suihkumoottoreista, räjähteistä, lentokoneista, tietojärjestelmistä...

    Voisiko vitsi olla siinä, että tuo urautunut kommunistitiedemies ei tajua minkään muun kuin jonkun sotaveteraanin juttujen tärkeyttä?

    VastaaPoista
  10. Stalin saa käyttöönsä aikakoneen, jolla voisi muuttaa historiaa miten lystää. Mutta ei. Tämä on komiikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin ns. 'Soviet Russia'-lähestymistapa uuteen teknologiaan

      Poista
  11. Itse tajuan tuon niin, että Stalinin tiedemies ei ollut kovin fiksu kaveri ja matkusti tulevaisuuteen kuuntelemaan jonkun veteraanin todennäköisesti hataria muistikuvia tapahtumista, kun olisi voinut siirtyä ajassa taaksepäin varsinaisten tapahtumien hetkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tuli myös mieleen.

      Ja samalla tuli myös mieleen XKCD:n "Kill Hitler" strippi, jossa aikakoneen tekijä menee tappamaan Hitlerin. Tosin vasta vuonna 1945.

      Poista
  12. Vitsihän on siinä, että aikakoneen valmistuessa vuonna 1944 ei tarvita mitään aikakonetta saamaan selville mitä suonalaiset tekivät sodassa. Johan se vuonna -44 tiedettiin, koska se oli silloin jo menneisyyttä. On älytöntä (naurettavaa?), että hän matkaa tulevaisuuteen kuuntelemaan jonkun ukon ties kuinka värittyneitä/haalistuneita muisteluja.

    Tiedemiehen olisi siis pitänyt siirtyä menneisyyteen, kuten Topi yllä ehdottaa ja hän olisi vuoden -44 tietoihin perustuen pystynyt valistamaan silloisia komentajia suomalaisten tulevista toimista.

    VastaaPoista
  13. Minusta vitsin kärki oli siinä, että yleensä fiktiossa aikakoneella tehdään jotain dramaattista, tyyliin tapetaan Hitler tai haetaan tulevaisuudesta ydinteknologiaa tai jotain muuta vähän jännittävämpää kuin että kuunnellaan veteraanien muistoja.

    VastaaPoista
  14. Perusongelma stripissä on, että tiedemies ja sotaveteraani näyttävät samalta. Vaikeuttaa tulkintaa entisestään. Vanha aikamatkailuparadoksisäätöhän on, että henkilö matkaa tulevaisuuteen tai menneisyyteen ja kohtaa itsensä.

    VastaaPoista
  15. Eiköhän alkuperäinen ole ollut aivan muuta kuin Rautalankaporin selityksessä, nimittäin se, että yleensä ja myös tässä aikakoneella tavoitellaan merkittävää tietoa menneisyydestä tai tulevaisuudesta, mutta tässä päädytään seuraamaan rivimiehen muisteloita, joilla ei ole mitään strategista merkitystä, vaikka ne olisivat tosiakin.

    Stripin toteutus on kuitenkin heikko, sillä 22.6. ei voi tolkullisesti viitata mihinkään. Operaatio Barbarossa alkoi 22.6.1941, mutta silloin suomalaiset eivät vielä ylittäneet rajaa. Vuosina 1942–1943 käytiin asemasotaa ilman tuollaisia joukkojensiirtoja. Ja nämä kaikki olisivat olleet merkityksetöntä tietoa vuonna 1944. Ja 22.6.1944 Suomi keskitti voimansa torjuakseen Neuvostoliiton hyökkäyksen kannaksella ja veti joukkojaan pois Venäjän Karjalasta, ei suinkaan siirtänyt mitään sinne.

    Tämän voisi ehkä harmonisoida niin, että stripin idea on korostaa, että veteraanin puheet ovat paitsi täysin hyödyttömiä myös perättömiä, eli veteraani on mielessään sotkenut ajankohdat ja muunkin.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.