Ei tehdä tästä numeroa - Fingerpori rautalangasta 7.4.2020


"Ei tehdä tästä numeroa" on ilmaus, jolla tarkoitetaan ettei asiaa haluta ottaa esiin tai asian merkitystä ei haluta korostaa. Päivän Fingerporissa ilmaus on kuitenkin konkreettisessa merkityksessä, kun muinaisessa Persiassa suunnitellaan arabialaisia numeroita. Yksi ehdolla olevista symboleista on ns. kirkkovene eli naisen alapäätä symboloiva merkki. Heimoa muistuttavan arabin pyynnöstä tämä merkki ei kuitenkaan päädy arabialaisten numeroiden joukkoon.

21 kommenttia:

 1. Hyvä strippi. Arabialaiset numerot ovat kuitenkin satoja vuosia vanhempia kuin stripissä kuvattu aika ja ne on kehitetty Intiassa, joten selitys niiden suunnittelusta 800-luvun Persiassa ei mene aivan kohdalleen. Ehkä persialainen matemaatikko pohtii numerojärjestelmän kehittämistä, kun kollega vieressä dissaa hänen ideansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista tietoa löytyi

   Numerosymbolit 1–9 kehitettiin Intiassa 400-luvulla eaa., ja nollaa vastaavan symbolin otti ensimmäisenä käyttöön 400-luvulla elänyt intialainen matemaatikko Aryabhata. Euroopassa lukujärjestelmää kutsutaan yleensä arabialaisiksi numeroiksi, koska se välittyi eurooppalaisille arabiaksi kirjoittaneiden matemaatikkojen kuten persialaisen Al-Khwarizmin kautta. Arabian kielessä numeroita kutsutaan nimellä arqam hindiyyah eli ”intialaiset numerot”.

   Poista
 2. Voihan se olla, että Esi-Heimo ei halua k.o. merkistä tehtävän numeroa, kun sille olisi käyttöä ihan muussa merkityksessä.

  Tai sitten jos Persiassa kyseinen merkki oli jo tunnettu vitunkuvana, hän ei halua tehdä numeroa siitä, että joku on piirrellyt vauhtiraidallisen russakan kuvan savitauluun. Tässä tulkinnassa toinen hahmo on opettaja, joka pohtii mitä tehtäisiin jonkun viikarin piirtämän hävyttömän kuvan kanssa. Ja Heimo-hahmo esim. koulun johtaja, joka kertoo mitä tehdään.

  Edellä kuvaamassani tulkinnassa tilanteessa ei olisi ollut itsessään mitään hauskaa, siinä kuvattaisiin tavallinen kurinpidollinen ongelma. Vitsi syntyisi lukijan tulkinnasta.

  VastaaPoista
 3. Yksi kommentti: persialaiset eivät ole arabeja. Toki 800-luvun Persiassa on ollut myös arabeja, mutta mikään kuvassa ei osoita, että kumpikaan hahmoista olisi arabi.

  VastaaPoista
 4. Ehkä jossain rinnakkaisessa maailmankaikkeudessa käytetään 11-kantaista lukujärjestelmää, jossa yhdentenätoista symbolina on kirkkovene.

  VastaaPoista
 5. Korjaa tai käy aika ikävästi7. huhtikuuta 2020 klo 19.14

  Pikainen googlaus "ei tehdä tästä numeroa" ekat tulokset viittaa emmerdalen jaksoon, ja sitten sun selitykseen.

  Eli ei mikään yleinen sanonta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 19.14, osoitat jälleen, että et tunne suomenkieltä tai liiku ihmisten parissa. Tuo on ERITTÄIN tunnettu ja käytetty sanonta, tosin se on yleensä muodossa 'ei tehdä tästä mitään numeroa.'

   Mutta entä sitten vaikka se olisikin harvinainen? Onhan Fingerporissa ollut joskus hyvinkin hämäriä viittauksia, mm tulpa, tai hopi-kynttilät.

   Kokeilin muuten googlata "let's not make a number out of it".
   Löytyi yksi. Suomalainen bloggaaja kertoo, että tuo on hyvin yleinen mielenlaatu täällä.

   Poista
 6. Mikset samalla hae selitystä Googlesta kaikkiin muihinkin sinulle epäselviksi jääneisiin Fingerporeihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. peukkuemoji! toinen!! "ei tehrä tästä ny numeroo" on varsin tunnetusti hämäläiseen elämänkatsomukseen liitettävä asennoituminen, mm. nopolan siskokset ovat tätä hyödyntäneet. kommentoija, joka ei tätä tiedä, on todistettavasti turuust, josta suomen sivistys on lähtenyt, eikä palannut koskaan takaisin.

   Poista
 7. Kokeilkaa, sillä satutan niitä jotka ei kokeile8. huhtikuuta 2020 klo 8.27

  Kirjoita googleen "Ei tehdä tästä numeroa"

  Löytyy tä selitys ja viittauksia.emmerdalen jaksoon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin, ja löytyy 36 miljoonaa viitettä. Kyseessä on tunnettu sanonta kaikille muille kuin päätään perseessään säilyttävälle turkulaisidiootille.

   Poista
  2. Ja googlaa sinä se sanonnan OIKEA muoto, jota 99,99% suomalaisista käyttää: "Ei nyt tehdä tästä mitään numeroa".

   Poista
 8. Osaatko lukea somali8. huhtikuuta 2020 klo 9.27

  Nyt googlataan stripin muoto... Emmerdalea ja sun sivua löytyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, kolme kommenttia parin minuutin sisään ja sitten vielä tämä neljäntenä.
   LAKKAA PUHUMASTA ITSEKSESI GH!

   Poista
  2. sritpin oikea sleitys: heimo ei halau emmerddalea tlelevisioon koska se on veemäien ohejma

   Poista
 9. Lue tarkemmin idiootti8. huhtikuuta 2020 klo 11.23

  Sehän EI ollut heimo joka sanoi ton emmerdalen jakson nimen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis heimö-nimistä hjenkilöä muostuttava parsialainen hennkilö ei halau emmergalea savitualuun

   Poista
 10. Jotenkin olisi toiminut myös Roomalaisten numeroiden kehittelyn yhteyteen. Eli siinä vaiheessa kun olisi ollut numerot 1 ... 9 taulussa ja siinä alussa tuo hässäkkä nollaa markkeeramassa niin toteamus tuosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Jarlan originaalista, mutta ehdottamasi versio olisi ollut vielä parempi! Tämä selittäisi samalla, miksi nolla keksittiin vasta kauan Rooman ajan jälkeen.

   Poista
  2. Nyt en kyllä ymmärtänyt sen enenmpää anonyymia 14.54 kuin kommenttia 11.11.
   Roomalaiset luvut koostuvat merkeistä I, V, X, L, C ja M.
   Luvut yhdestä yhdeksään ovat I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII ja IX. Ei siihen seuraava merkki olisi mikään nollankorvike, vaan kymmentä merkitsevä X.

   Edeltävästä näkee, miksi roomalaiset eivät keksineet nollaa. Heidän lukujärjestelmässään ei sillä ollut käyttöä, toisin kuin arabialaisessa desimaalijärjestelmässä jossa nollaa käytetään merkitsemään tyhjää numeromerkin paikkaa.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.