Resepti - Fingerpori rautalangasta 21.9.2019


Päivän Fingerporissa lääkäri antaa Heimolle reseptin yskänlääkkeeseen. Heimo ei täysin ymmärrä reseptin tarkoitusta, sillä hän alkaa itse valmistaa lääkettä reseptiä noudattaen sen sijaan, että olisi vienyt reseptin apteekkiin, jossa reseptin mukainen lääke on tarkoitus valmistaa (tai vaihtoehtoisesti myydä jo valmiiksi lääketehtaan valmistama tuote).

10 kommenttia:

 1. Nyt ei mielestäni tämä selitys toimi. Jos lääkäri olisi kirjoittanut normaalin reseptin, niin siinä lukisi vain lääkkeen nimi.

  Vitsi on mielestäni siinä, että Heimo valittaa alkuun, että mikään apteekista saatava lääke ei tehoa tarkoittaen, että mikään ei-reseptilääke ei tehoa (olen ainakin itse törmännyt siihen, että "apteekin lääkkeellä" viitataa apteekin hyllystä saataviin lääkkeisiin). Lääkäri ymmärtää tämän kuitenkin väärin ja kirjoittaa Heimolle ihan oikean valmistusreseptin kotitekoiselle lääkkeelle, jonka pitäisi hänen mielestään tehota flunssaan.

  VastaaPoista
 2. Arvoisa NaKsUtTaJa, analyysisi on täysin oikea, mutta asiaan liittyy yleinen harhaluulo reseptin ja reseptin erosta. Pohjimmiltaan lääkärin kirjoittama resepti on nimenomaan ohje lääkkeen valmistamiseen ja sen antamiseen potilaalle. Nykyisin yksinkertaisin valmistusohje on ottaa valmis lääke hyllystä ja antaa se asiakkaalle ohjetekstin kera, mutta resepti voi yhtä hyvin olla keittokirjamainen ohje sekoittaa eri aineita keskenään apteekissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo on kyllä totta, että vitsi voisi myös olla siinä, että lääkäri on kirjoittanut vanhan mallisen reseptin eli lääkkeen valmistusohjeen apteekille, mutta Heimo ei tätä ymmärrä vaan valmistaa lääkkeen itse. Tämä olisi ehkä hyvä olla rautalankaselityksessä mainittu, koska ainakaan itse en tuota vaihtoehtoa rivin välistä hoksannut (ja eikös rautalangan tarkoitus ole vääntää niin rautalangasta, että ei tarvitse itse keksiä ^^)

   Jokainen päättäköön mielessään mikä on tässä stripissä vitsi :)

   Poista
  2. Se tosin tuli mieleen, että tärpätin käyttö reseptissä viittaa lääkeeseen, jota ei apteekista saa :P

   Poista
 3. Vieläkö apteekeissa sekoitellaan itse lääkkeitä? Ennen sitä tehtiin paljonkin ja yskänlääke taisi olla yksi yleisimmistä tuotteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain voiteita esim. tehdään vieläkin apteekeissa. Ja periaatteessa voitaisiin tehdä yskänlääkkeitäkin. Fingerporin todellisuudessa, jossa voi kohdata esim. Mustanaamion, Teräsmiehen, Jeesuksen, Jumalan ja Paavin lääkkeiden valmistus apteekissa tuskin on niitä suurimpia ihmeitä.

   Poista
 4. Veikkaan että reseptissä on mainittu aisesosa terp.hydr, jota Heimo erehtyi luulemaan tärpätiksi. Terpiinihydraatti, joidenkin yskänlääkkeiden ainesosa.

  VastaaPoista
 5. Nämä lääkeaineet sopii lähinnä huumelaboratorioon Amfetamiinin ja heroiinin valmistuksen lähtöaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä joo. Voi noista valmistaa myös Marijuanaa ja kokaiinia.

   Poista
 6. Itse tulkitsin stripin alusta asti näin:

  Heimo toteaa lääkärille, että mikään apteekin lääke (sen enempää käsikauppa- kuin reseptilääkekään) ei auta hänen yskäänsä. Niinpä lääkäri kirjoittaa reseptin (valmistusohjeen vastakohtana apteekkiin kiikutettavalle reseptille), jonka avulla Heimo voi ITSE kokata lääkkeen. (Ajatuksena: ehkä Heimo onnistuu ainesosien kanssa apteekkia paremmin.)

  Tulkinnan mukaan Heimo ja lääkäri siis toimivat täydessä yhteisymmärryksessä ja toisiaan täysin ymmärtäen. Fingerporilainen kaksimielisyys/kaksoismerkitys piilee stripin keskimmäisessä ruudussa, jossa lääkäri käyttää sanaa "resepti" toisin kuin kontekstista voisi olettaa.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.