Kaunis kollega - Fingerpori rautalangasta 11.6.2020


J. Suoro on esiintymässä musiikillisesti, kun nainen hänen vieressä soittaa sellolla nuotin E. Suoro sanoo yleisölle, että kaunis kollega tarkoitti varmaan F-nuottia. Kyseessä on esimerkki mansplaining-ilmiöistä, eli miesselittämistä. Tilanteessa miespuolinen Suoro luulee tietävänsä asian paremmin, ja siksi selittää yleisölle ja naiskollegalle, että naisen olisi pitänyt soittaa F-nuotti. Samalla Suoro aliarvio naisen musiikillista ammattitaitoa, sillä hän antaa olettaa että nainen on osittain esiintymässä kauniin ulkonäkönsä vuoksi.

33 kommenttia:

 1. Olipa kyllä aivan saatanan paska.

  VastaaPoista
 2. Anteeksi, mutta muistan vielä ajan, kun ylseisradiossa soitettiin päiväohjelmassa joskus ennen ½pävää pitkään juurikin soitinten virityssäveltä, oli kai tarkoitettu Radin sinfoniaorkesterille tms, mutta kyllä sitä tai käyttää hyväkseen kuka halusi, kuuluihan se lähes koko maassa.
  Mutta mutta. Senkin muistan, että kyseessä ei ollut E, vaan A, sama, joka löytyy tavallisesta ääniraudasta, eli 440 Hrz.
  Joten epäilen, tokko tuo E pitää paikkansa.

  Muutenkaan en ymmärtänyt selityksesta tuon taivaallista.

  Ps. Kuulin kansanpelimannin kerran valittavan, että heidän harmooninsa on väärässä A:ssa, kun se oli epävireessä, joten kyllä se varmasti oli yleinen perussävel josta lähdettiin virittämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 11.26 olet oikeassa, viritysääni on A. Se, että sellisti soittaa E:n tuskin liittyy virittämiseen.

   Rautalankaporin selittäjän kuvaus Suoron mansplainaamisesta voi kyllä pitää paikkansa, Suoro siis ei ymmärrä asiaa, mutta yrittää siitä huolimatta korostaa itseään suhteessa naispuoliseen orkesterinjäseneen.

   Aika heikko tää kyllä oli.

   Poista
  2. Tämä on totta. Rautalankaa on korjattu ja virheellinen maininta virityksestä poistettu.

   Poista
  3. Kommentti "PSään": Oikeasta A:sta ei olla aina samaa mieltä. Onko se 444 Hz vai 442 Hz vai 440 Hz vai 432 Hz vai 422 vai 415 Hz vai joku muu taajuus. Aiemmin soittimet yleensä viritettiin alemmaksi. Kansanpelimanni oli ehkä tottunut soittamaan erissä vireessä kuin mihin harmooni oli rakennettu. Vaikuttaa äänen väriin.

   Poista
  4. 14.15. Adam Neelyn video YouTubessa käsittelee asiaa.

   https://www.youtube.com/watch?v=ghUs-84NAAU

   Loistava kanava jokaiselle, joka on hiukankin kiinnostunut musiikin teoriasta.

   Poista
  5. "watch?v=►gh◄Us-84NAAU"

   Hyvä yritys, gh.

   Poista
  6. 22.05, hyvä löytö :-D
   Mutta ei, tuo on ihan asiallinen video. Ja voithan kirjoittaa YT:n hakuun 'Adam Neely' nähdäksesi millaisia videoita on tarjolla.

   Poista
 3. Olipa kaukaa haettu vitsi. Ei vaan toimi yhdessä stripissä

  VastaaPoista
 4. En tajunnut. Ja A se virityssävel yleensä on :|

  VastaaPoista
 5. F_ingerporissa f-nuotti?muualla e tai a

  VastaaPoista
 6. Jos et julkaise 12:00 mennessä, niin ilmiannan taas bloggerille vihapuheviestejä, ja ehkä tällä kertaa sitten koko paikka menee kiinni ja menetät tohtorin palkan lisäksi tienaamasi mainostulot11. kesäkuuta 2020 klo 11.48

  Eilinen Venuksenkuja ja ke Aleksis Kivi uupuu edelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksis Kivi on ollut kuolleena jo melkein 150v. Turha sitä on odotella, niin kuin Jeesusta.

   Poista
  2. Niin on Jesuskin, silti se esiintyy välillä Fingerporissa

   Poista
 7. Sellolle kirjoitetaan useimmiten F-avaimesta, jolloin sellistin soittamana tuo ääni olisi todennäköisimmiten G, eikä suinkaan E.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä. Lisäksi E soitetaan vapaalla kielellä sellolla, ja tuossa selvästi sormitetaan.

   Poista
  2. Sellossa ei kyllä standardivireessä ole E-kieltä, ja musiikkia soitettaessa yleensä muutenkin vältetään vapaita kieliä, koska vapaalta kieleltä ei voi soittaa vibratoa.

   Kuvan soitin ei kuitenkaan ole sello, vaan kontrabasso. Basisti on siis soittamassa G-säveltä, ja soittaa sen D-kieleltä voidakseen käyttää vibratoa.

   Poista
 8. Eiköhän tässä kuitenkin tarkoitettu musiikin "tulkintaa". Eli J. Suoro tulkitsee kirjaimellisesti musiikkia, eikä soittamalla/esiintymällä itse. Vaikkapa esim otsikko lehdessä:"Viulisti J. Kuusisto tulkitsi konsertissa Vivaldin Summer presto-kappaleen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei. Mansplainingia tuo selvästi on, varsinkin, kun tuo on Jorma Suoro, joka ei ole tietääkseni koskaan ennen esiintynyt musiikillisessa yhteydessä.
   Jos kyseessä olisi vain musiikin tulkinta, niin tuossa olisi Allan Kurma, joka on joskus soitellut kitaraansa musiikkiin liittymättömässäkin stripissä.

   Poista
 9. Koko tilanne on omituinen. Miksi sellisti soittaisi yleisölle yhtä nuottia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän ehtii soittaa vasta yhden ennen keskeytystä?
   Toisaalta kyseessä saattaa olla esim Taylor Swiftin kappale. Hän on tunnettu siitä, että hänen kappaleissaan on näennäisestä melodisuudesta huolimatta todella vähän vaihtelua sävelkorkeudessa.
   Monessa kappaleessa on pitkiä yhden nuotin osuuksia. YouTubesta löytyy esimerkkejä.

   Poista
 10. Tulkitsin sen niin että sellisti oli soittamassa selloa, mutta vahingossa soitti E nuotin F nuotin sijaan. Suoro sitten epäkohteliaaseen tapaansa keskeyttää.

  VastaaPoista
 11. Asiantuntemattomuus olisi korostunut, jos sellistin soittaessa E:n, Suoro olisi sanonut, että tarkoitit varmaan "E":tä. Nythän tulee ilmi, että Suoro kuitenkin ymmärtää E:n ja F:n eron. Melko kaukaa haettu vitsi kuitenkin.

  VastaaPoista
 12. Strippi on kehno, mutta Rautalankaporin ironisuus huvittaa. Täällä mieshenkilö vääntää mansplaining-aiheisen sarjakuvan rautalangasta lukijoille, joilla on häntä parempi tietämys viritysäänistä.

  Ylläpitäjä tosin korjasi virheensä, mitä oikeat mansplainaajat tuskin tekisivät.

  VastaaPoista
 13. Liian kaukaa haettu. Irti kontekstista. harvinaisen huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa huono kommenttisi, olet oikeassa.

   Poista
  2. Miten saat sanasta "on" sanan ompa?

   Poista
 14. Sellonsoittaja on Siuron ääliö letku imu pipetti aikuinen karvaa rasvaa karvaa kaunis vaimo autistinen seksi rasvaa hänen ääliö lwtku penissi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihda deboihin, niin vaikutus kestää iltaan asti.

   Poista
 15. Eikö tämä kuitenkin voisi liittyä Bb-klarinetin ominaisuuksiin transponoivana soittimena? Toisen G on toisen F.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi, jos tämä olisi julkaistu jossain Sibelius-akatemian lehdessä.
   Nyt ei oikein voi.

   Poista
 16. Paitsi että sellistin e on klarinetistin fis.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.