Vanupuikko ilmastointilaite - Fingerpori rautalangasta 23.11.2020

 

Päivän strippi ennustaa nuorten kirjallisuuden kehitystä. 40 vuotta sitten luettiin Neiti etsivää, nyt suosiossa on Soturikissat ja 40 vuoden päästä uusi hitti on Vanupuikko ilmastointilaite. Näiden kirjasarjoja yhdistää se, että niiden nimissä esitellään päähenkilö (neiti, kissa, vanupuikko) ja näiden rooli (etsivä, soturi, ilmastointilaite).

Stripin ideana on se, että kirjojen päähenkilöt ja heidän roolinsa muuttuvat koko ajan oudommiksi ja mahdottomammiksi; 40 vuotta sitten oli edistyksellistä, mutta ei mahdotonta nuoren naispuolisen henkilön toimia etsivänä. Kissojen toimiminen sotureina edellyttää jo varsin pitkää loikkaa fiktion maailmaan, sillä kirjoissa kissat ovat saaneet runsaasti ihmismäisiä piirteitä. 40 vuoden päästä vanupuikko päähenkilönä alkaa jo kuulostaa hyvin eksoottiselta ja rooli täysin mahdottomalta, sillä vanupuikon toimimista ilmastointilaitteena ei voi kuvitella, vaikka vanupuikolle annettaisiin ihmisen piirteitä ja erityisiä supervoimia.

17 kommenttia:

 1. En ymmärtänyt sanaakaan stripistä enempää kuin selityksestäkään :(

  VastaaPoista
 2. Ilmeisesti kirjoittajalla meni se stripin "vitsi" ohi?

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on oikeilla jäljillä. Stripissä kirjojen lukijoiden suurentuneet silmät kertovat hämmästyksestä. 40 vuotta sitten yhdistelmä "neiti" & "etsivä" oli kirjan otsikossa yhtä eriskummallinen kuin "soturi" & "kissa" nyt. 40 vuoden päästä yhtä erikoinen voisi olla "vanupuikko" & "ilmastointilaite".

  VastaaPoista
 4. Mikä se vitsi tässä on?

  VastaaPoista
 5. Soturikissa olisi tuskin herättänyt 40 v. sitten ihmetystä. Onhan esim. Saapasjalkakissa selvästi varhaisempi hahmo ja moni on lueskellut sekä neiti etsivää että Pekka Töpöhäntää. Näin kahden ensimmäisen kirjan kehityskaari menee monelta ohi ja sen mukana jatkumo kolmanteen kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä antiperspirantin kanssa tuosta jatkumon kömpelyydestä.

   Pidin silti tästä kysymyksiä herättävästä stripistä.

   Poista
 6. aikki nämä ovat mielikuvitushahmoja. Ei kai sen kummempaa.

  VastaaPoista
 7. Yritin hakea hakea tähän ajatusta tämän hetken Pingviinipuikko (ent. Eskimo) -kohusta mutta ehkä tuo selityksessä arveltu on enemmän oikeaan suuntaan.

  VastaaPoista
 8. Ehkä ilmastoinninmuuutos etenee neljässäkymmenessä vuodessa niin paljon, että vanupuikko hoitaa sitten ilmastointilaitteen tehtäviä?

  VastaaPoista
 9. Ei aivan vakuuta tämä outouden evoluutio selityksenä - tai sitten vitsi perustuu tosiaan hieman heikkoon kirjallisuuden genrejen tuntemukseen. Neiti Etsivää ja Soturikissoja yhdistää se, että molempia on tehtailtu sarjatuotantona salanimen turvin (Carolyn Keene & Erin Hunter). En tosin löydä näistä nimistä mitään sanaleikkiä, joka johtaisi vanupuikko ilmastointilaitteeseen...

  VastaaPoista
 10. Tai sitten vieraantumisen lisääntyminen ja sen myötä apatian voitto. Inhimillinen nuori etsivä sankarina ja tulevaisuus vielä auvoisa aatoksissa. Kissa on jo ulkoistettu inhimillisyys sotaa käyvään eläimeen kun omat näkymät enempi synkkiä. Tulevaisuus on täysin apaattinen kun kaikki toiminta on pysähtynyt ilmastointilaitteeseen joutuneen vanupuikon muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä analyysi Routaraja. Jotain samaa olin havaitsevinani mutta en kuitenkaan haluaisi olla kyyninen tai apaattisuuteen taipuvainen; eihän Fingerporikaan sitä yleensä ole.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 11. Pieraisin ja säästin ilmaa. Haisee varmaan 40 vuoden päässäkin.

  VastaaPoista
 12. Tajusin kyllä homman nimen, mutta toki piti tulla Rautalankaporista tarkistamaan.

  Tykkään kun Jarla menee pintaa syvemmälle ja kirjoittaa näitä ns. hankalampia strippejä. Oliko tämä nyt hyvä vai huono? En tiedä. Sitähän taide usein on.

  VastaaPoista
 13. Tosiaan: naispuolisia etsiviä ei juuri ollut 40v sitten (mutta nyt on), kissa-sotureita ei juuri nyt ole, eikä 40v kuluttua ole vanupuikko ilmastointilaitteita, kiitos ilmastonmuutoksen ja mikromuoviongelman.

  Kaikki kombinaatiot (neiti+etsivä, kissa+soturi, vanupuikko+ilmastointilaite) ovat omassa ajassaan mahdottomia?

  Absurdi vitsi on kyseessä, koska kirjojen otsikoinnin "sääntönä" on vitsissä niiden mahdottomuus/harvinaisuus, eikä sisällölliset tekijät (esim kissoista saa hauskoja tarinoita sotureina). Tämä asettaa nykyiset ja vanhat kirjat uuteen, yllättävään valoon.

  VastaaPoista
 14. On kyllä rautalangat nyt vähän ruosteessa.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.