SOS - Fingerpori rautalangasta 6.2.2021

 

Päivän Fingerpori vie vuoteen 1912 ja tilanteeseen, jossa loistoristeilijää odotetaan saapuvaksi satamaan. Kun laiva lähettää morsettaen SOS-viestiä, luullaan tämän tarkoittavan "se on siinä" ja virheellisesti ajatellaan laivan saapuneen perille. Todellisuudessa SOS on kansainvälinen hätämerkki, joka tarkoittikin laivan olevan merihädässä.

21 kommenttia:

 1. Väännä tai pääset Opel Vivaron kyydissä Iittalaan kidutettavaksi Iittalan rikkinäisellä maljakolla6. helmikuuta 2021 klo 10.53

  Väännä viel rautalangast mist toi SOS on lyhenne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä ei ole lyhenne mistään, vaan kirjainyhdistelmä on valittu hätämerkiksi, koska se on yksinkertainen morsetettava; kolme lyhyttä, kolme pitkää, kolme lyhyttä.

   Poista
  2. SOS on lyhenne sanoista save our souls

   Poista
  3. "lyhenne SOS tulee sanoista "save our souls" (pelastakaa sielumme), joskus myös "save our ship" (pelastakaa laivamme) tai "send our savior" (lähettäkää pelastajamme)."

   Poista
  4. SOS ei ole syntynyt lyhenteeksi yllä esitetyistä sanoista. Sen sijaan kyseiset sanat ovat pidennyksiä kirjainyhdistelmästä SOS.

   Poista
  5. SOS ei tosiaan ole akronyymi mistään sanoista, vaan kuten edellä taivutetaan, se valittiin helppouden vuoksi. Se on nopea ja sen muistaa paniikissakin.
   Save our souls on jälkikäteen keksitty selitys, joka tekee SOS:sta ns backronyymin.

   Poista
 2. Se oli siinä ja siinä, etteikö olisi päässytkin satamaan.

  VastaaPoista
 3. Hyvä esimerkki viestinnän selkeyden tärkeydestä. Mitä tärkeämpi viesti sen suurempi syy varmistaa, että se ymmärretään oikein. Vaikka eihän tuostakaan tiedä onko viestin lähettäjä aivan oikein ymmärtänyt mitä on sähköttämässä.

  VastaaPoista
 4. Vitsissä on sellainen ongelma, että hätämerkkiä ei anneta erillisinä kirjaimima S, O ja S, vaan pisteet ja viivat yhteen. Sitä ei siis voi sekoittaa kirjaimiin. Ihan yhtä lailla voisi sanoa, että A-kirjain (.-) tulkittaisiinkin E-kirjaimeksi (.) Ja T-kirjaimeksi (-). Kirjainten välissä on kuitenkim viivan eli kolmen pisteen mittainen tauko, kun kirjaimen osien välissä on vain pisteen mittainen tauko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sittenhän hätämerkki EI ole SOS, ei yhteen eikä erikseen, vaan pelkästään jono viivoja sekä pisteitä.

   Poista
  2. Käytännön syistä SOS kirjoitetaan ilman siihen kuuluvaa yläviivaa, eli kuuluisi piirtää jatkuva viiva kolmen kirjaimen päälle. Usein viestin loppuun kirjoitetaan AR vaikka sekin annetaan yhteen

   Poista
 5. Julkaise heti tai en perus rilsilmoitusta6. helmikuuta 2021 klo 19.28

  Entä jos ne loi SOS:stä pohjan ABBAn tulevalle hittibiisille???

  VastaaPoista
 6. Rannikkoaseman hoitajaksi ei pääse mikäli ei tunne hätäliikennöintiä.

  VastaaPoista
 7. Julkaise heti, tai EN perus rilsilmoitusta R20/37282 liittyen, jonka aiheen tiedät kyllä tosin hyvin.7. helmikuuta 2021 klo 7.52

  Tuliko riipastua kova känni eilen? Tai missäs helevetis viipyy tän päivänen tulkinta?

  VastaaPoista
 8. Sunnuntaisin ei julkaista Fingerporia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkaistaa, ainakin turun sanomien paperilehdessä ja lupaushan on

   Päivän Fingerpori rautalangasta väännettynä.

   Tai eikö sunnuntaita lasketa päiväksi

   Poista
  2. "Päivän Fingerpori..." tarkoittaa yhtä sen päivän Fingerporia rautalangasta väännettynä, jona Rautalankapori on julkistu.

   Poista
  3. gh, jos oltaisiin todella tarkkoja, niin edes Hesarin Fingerporia ei tarvitsisi vääntää, sillä puhe on PÄIVÄN Fingerporista.
   Hesarin Fingerpori tulee AAMULLA.

   Poista
 9. Julkaise heti, tai EN perus rilsilmoitusta R20/37282 liittyen, jonka aiheen tiedät kyllä tosin hyvin.7. helmikuuta 2021 klo 23.35

  Nii no miksei turkkaris julkaistuu sit väännetty???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin ihmettelen. Pitäisiköhän turkulaisten nostaa ryhmäkanne Kaporia vastaan?

   Poista
 10. Stam1nan biisissä lähetettiin hätäviesti "Salatkaa Oma Sijaintinne"

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.