Televisiolupa - Fingerpori rautalangasta 16.7.2021

 

Kun Asko kertoo hakevansa televisiolupaa, luulee Heimo Askon tarkoittavan lupaa television katseluun ja kertoo, ettei televisiolupaa tarvita. Asko tarkoittikin kuitenkin lupaa televisiokanavan perustamiseen ja niinpä hän Heimon yllätykseksi perustaakin ilman lupaa oman eroottisen televisiokanavan.

9 kommenttia:

 1. Ei liity suoraan srtippiin, mutta pienenä huomiona sanottakoon että sana "vuosi" taipuu muotoon "vuoTEEN" ei "vuosiin" kuten sripissä on sanottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää vuoteen tarkoittaa yhtä vuotta, vuosiin useampaa vuotta

   Poista
  2. Olet oikeassa siinä, että vuosi taipuu monikossa muotoon "vuoteen" lukua tarkoittavan sanan jäljessä. Luku voi olla tarkka luku tai muutama. Esimerkkeinä:"viiteen vuoteen en hänestä ole kuullut mitään" tai "jo muutamaan vuoteen mahtuu monta sykähdyttävää kokemusta".
   Ilman lukua tarkoittavaa sanaa monikko on kuitenkin vuosiin. Esimerkkinä:"niihin 80-luvun vuosiin mahtui monta hienoa konserttia".

   Poista
  3. Öljynsuodatin vaihdettiin joka vuosi.

   Öljynsuodatin, joka vuosi, vaihdettiin.

   Poista
  4. Oot oikeessa, mutta sana "vuodet" taipuu mutoon "vuoSIIN", ja niinhän on sanottava, kun tv-katselulupa poistettiin monta vuotta sitten (en edes muista, miten monta!)

   Poista
  5. Omasta mielestäni "vuosiin" on tuossa lauseessa parempi ilmaus. Jos Heimo olisi sanonut, että "Ei sellaista ole tarvinnut enää vuoteen", niin siitä olisi syntynyt mielikuva, että tv-lupa olisi poistunut käytöstä vasta vuosi sitten.

   Poista
  6. "Lupaa ei ole tarvinnut enää (useisiin) vuosiin". Ei tuossa ole mitään väärää, sillä televisiolupa lakkautettiin vuonna 2013.

   Sinun ehdotuksesi toimii lauseessa "lupaa ei ole tarvinnut enää alle vuoteen". Tai "lupaa ei ole tarvinnut enää vuoteen alle".

   Poista
 2. Pääpointti oli se että sana Vuosi ei taivu Vuosiin vaan vuoteen.

  Sana on poikkeus, koska muut -osi päättyiset sanat taipuu niin

  Kuosi-kuosiin
  Aprikoosi-aprikoosiin
  Borrellioosi-borrelioosiin
  Diagnoosi-diagnoosiin
  Kirroosi-kirroosiin
  Loosi-loosiin
  Turkoosi-turkoosi

  Frukoosi-frukoosiin

  Suomi on jännä kieli, ja säännönmukaisuus puuttuu. Raisiolainen autokorjaamo mainostaa netissä "pakoputkin korjaukset" ja lähes jokainen tajuaa että se on väärin, koska sana putki taipuu e-runkoisena ihan kuten möys sana vuosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkoosi taipuu turkoosi?
   Mikä on frukoosi?
   Nuo sanat eivät muuten pääty -osi, vaan -si.

   Aprikoosiin ja diagnoosiin muuten eivät välttämättä ole samoja taivutuksia. Vertaa lauseita "Hyönteinen porautui aprikoosiin", "Luotan diagnoosiin".

   Miten taivuttaisit vuosi-sanan lauseessa: en ole kuullut mitään noin pöljää kymmeniin vuoteen/vuosiin.

   Pakoputkin korjaukset tarkoittaa tietysti, että korjaukset suoritetaan pakoputkin ts pakoputkien avulla.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.