Suuri talvivertailu - Fingerpori rautalangasta 13.3.2023

 

Kun TM-lehdessä mainostetaan olevan suuri talvivertailu, luulisi tämän tarkoittavan Tekniikan maailman laajaa vertailua eri autojen talviominaisuuksista. Allan kuitenkin yllättyy, sillä kyseessä ei ole autojen vertailu, vaan lehdessä vertaillaan eri vuosien talvia keskenään. Metsuri Uuno Koistisen arvio ankarista pakkasista vuonna 1968 on oikean suuntainen, sillä vuoden 1968 syksyllä on mitattu Sodankylässä sekä syyskuun että lokakuun koko maan pakkasennätykset: -18,7 ja -31,8 celsius-astetta. Strippi 4897.

4 kommenttia:

 1. Tämä on täydellinen esimerkki siitä, kuinka taiteilijat monesti selvittävät teostaan varten asioita, joilla ei varsinaisesti ole vaikutusta lopputulokseen. Jarla selvitti oikean pakkasennätysvuoden ja Rautalanka tarkisti sen. Kummankaan ei olisi ollut pakko tehdä tuota, eikä lopputulos olisi kärsinyt lainkaan, vaikka olisi jäänyt tekemättäkin. Hatunnosto kummallekin taiteilijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirottua, en tosiaan tarkistanut. Avasin tuon linkin, mutta siellä oli liikaa tekstiä, joten jätin sikseen. Minua on siis ehkä peijattu ja huijattu humpuukilla. Olen murtunut.

   Poista
 2. Stripissä on esitetty yksittäisen henkilön arvio kokemistaan talvista, ei siinä väitetäkään, että kyseinen talvi -68 olisi ollut tilastollisesti kaikkein kylmin. Selitykseen linkitetyltä sivustolta käy ilmi, että arvio on vähintään oikean suuntainen, vuoden -68 talvikuukausien keskilämpötilat olivat eri puolilla Suomea selvästi, noin 10 astetta, keskiarvoja alhaisempia. Aivan kylmin ei vuoden -68 talvi näyttäisi olleen, mutta aika lähelle.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.