Hevikonsertti vanhassa kirkossa - Fingerpori rautalangasta 7.12.2019


Päivän stripissä nähdään ensin kirkossa järjestettävä,  monien saatanallisena pitämä hevikonsertti. Sitten nähdään tämän ristiriitaisen tapahtuman vielä harvinaisempi vastakohta, eli virsien laulamista Saatanan temppelissä. Stripin idea perustuu siihen, että osoittamalla jälkimmäisen tilanteen absurdius tulee myös hevikonsertti kirkossa hieman kriittisempään valoon, vaikka sitä onkin viime vuosina opittu pitämään osittain normaalina.

33 kommenttia:

 1. "Päivän stripissä nähdään ensin kirkossa"

  Hyvä että selvensit että kyseessä on päivän strippi eikä se lupaamasi klassikko jonka kuitenkin unohdit laittaa.

  Oisko vaikka tässä ainesta klassikoksi https://www.hs.fi/fingerpori/car-2000002472149.html tuon nyt kaikki tajuuaa että Bilal = pilalla mutta entäs se Enki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enki on hänen etunimensä. Etunimi on kaikilla ihmisillä, jotta heidät olisi helppo erottaa niistä, joilla on sama sukunimi. Enki ei toki ole etunimistä yleisin, mutta se selittynee kyseisen henkilön ulkomaalaistaustaisuudella. Ole hyvä, toivottavasti tämä sinua vuosien ajan piinannut asia on nyt jättänyt sinut rauhaan ja voit keskittää energiasi johonkin rakentavaan, esimerkiksi huumorintajusi kehittämiseen.

   Poista
  2. Niin ja turkulaisittain LAUSUTTUNA tuo menee näin "onks senkki bilal" ja senkki meinaa lipastoa.

   Eli jos nimenä olisi ollut esim. Matti, ei toi ois toiminut

   Poista
  3. Enki Bilal on TODELLINEN henkilö entisestä Jugoslaviasta ja hän tekee sarjakuvia - mikä selittää tuon sarjakuvakerhon, joka puolestaan olisi Turun sijasta voinut olla vaikka Seinäjoelta vitsin kärsimättä.
   Nimeksi ei siis voinut laittaa Matti Bilal tai Gh Bilal, koska hänen etunimensä ON ENKI. Jarla EI KEKSINYT SITÄ OMASTA PÄÄSTÄÄN. Jos tyypin nimi olisi vaikkapa John Bilal, niin sitten olisi käsketty heittää John pois ja vitsi olisi ollut IHAN SAMA.

   Poista
  4. Muuten anonyymi 8.03 on oikeassa, mutta vitsiä ei olisi voinut sijoittaa minnekään muulle murrealueelle kuin Turun seudulle. Kun vitsin idea on pilalla-sanan ääntäminen bilal, ei se istu muualla puhuttavaan suomeen.

   Poista
  5. + että onk enki taipuu turun murteella onks senkki

   Sä löysit vain sen toisen 'vitsin"

   Poista
  6. Ano 11.24: Älä höpsi. Se "toinen vitsi" on itse keksimäsi. Jarlan stripissä ei ole mitään siihen liittyvää kuva- tai tekstiaihetta.

   Poista
  7. Aijaa, että kysytään onko Enki pilalla, vaikka se Enkk ei meinaa mitään, mutta saa lukijat ihmettelemään/hakemaan tietoa mikä se Enki on....


   Taitaa sua harmittaa kun et itse hokannut tota , liian syvällinen vitai kai

   Poista
  8. En tiedä, miksi sitkeästi kuvittelet onk-sanan perään S-kirjaimen, mutta vaikka sellainen löytyisikin niin mitä huumoriarvoa "senkki" tuohon toisi? Mitä syytä se olisi tuohon vitsiin tunkea? Ja ei, se että Enki kuulostaa senkiltä, ei itsessään ole vitsi. Ellei sitten huumorintajusi ole noin käsittämättömän alkeellisella tasolla, että joudut etsimään huumoria yksittäisistä sanoista sen sijaan että kykenisit yhdistelemään niitä toisiinsa ja tajuamaan näiden muodostaman merkityksen.

   Poista
  9. Edelleen SANOTTUNA se menee noin.

   Mikö vitsi? Noh se että Enki ei meinaa mitään, senkki meinaa asiaa joka voisi olla pilalla

   Poista
  10. Enki tarkoittaa Veden Herra.
   Vesikin voi mennä pilalle.

   Poista
  11. Enki on nimi, joten se toimii lauseessa substantiivina. Voit siis unohtaa sen senkin.

   Poista
  12. Pila tarkoittaa samaa kuin vitsi tai kepponen. Jos Enki on pilalla, niin hän on tekemässä vitsiä tai kepposta. Jos on kovasti huumorintajuton, niin on aivan ymmärrettävää, että heittää pelleilevän Enkin ulos ovesta.

   Poista
 2. Sinulla on todella lyhyt muisti. Lue täältä mitä sinulle on aiemmin selitetty:

  http://www.rautalankapori.fi/2019/02/teita-on-kusetettu-fingerpori.html

  http://www.rautalankapori.fi/2019/05/audiosoitin-fingerpori-rautalangasta.html

  http://www.rautalankapori.fi/2019/02/konmari-fingerpori-rautalangasta-122019.html

  Noita oli paljon muitakin, mutta tässäkin on jo liikaa vaivaa sinunkaltaisesi vähämielisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selittäjä ei osannut tota selittää. Turkulaisittain lausuttuna tuo kuulostaisi "onks senkki bilal" ja senkki meinaa lipastoa

   Poista
  2. Selittäjä ei selittänyt, kun ei ollut syytä. Ihan samaan tapaan selittäjä ei kerro, että yllä olevassa stripissä kummassakin kuvassa on eri paikka, sitä ei siis sisustettu uusiksi eri konserttia varten. Eli juttu on itsestäänselvä jokaiselle, joka tajuaa yhtään mitään. Eli kaikille muille paitsi sinulle.

   Eikä tuossa Enki Bilal-stripissä sanota "onks", vaan "onk". Enkä luota sinun Turunmurteen osaamiseesi, kun ottaa huomioon, ettet osaa edes sellaista suomenkielen perusasiaa kuin taivuttaa nimeä Keihänen. Vaikka oletkin niin ylpeä siitä, että osaat taivuttaa nimet Audi, Seppo ja Allan.

   Jopa Turkuraattori on sinua vastaan: https://netello.fi/turkuraattori
   Kirjoita käännettäväksi lause: "onko senkki pilalla" ja käännös on: "onko senkki pilal mut kumminki".
   Lause "onko Enki Bilal" taas kääntyy muotoon "onko Enki Pilal".
   "onk Enki Bilal" taas kääntyy: "onk Enki Pilal"
   Kaikki puhuu sen puolesta, että olet idiootti. Tai iriootti, kuten turkuraattori sanoo.

   Ja miksi juuri selittäjän pitäisi selittää tuo uudelleen pelkästään sinulle, eikö muka riitä, että monet kommentoijat ovat selittäneet sen varta vasten sinulle. Oletko sinä niin alistuvainen, että haluat jonkin auktoriteetin kertovan sinulle kaiken ja tavallinen pulliainen ei kelpaa.

   Poista
  3. Jotkut asia ei oikein toimi kirjoijettuna. Tuo Enki vaatii jo vähän päättelyä, jota sulla ei ole.

   Myöskään esim "pojalle remmiä" ei oikein toimi kirjoitettuna


   Mieti siis ekaksi miksi porukka tänne tulee, eli mikä osa ei vitsissä aukea

   Poista
  4. Jos vitsi ei toimi kirjoitettuna, niin sitä ei esitetä kirjoitettuna. Jarlalla riittää materiaalia tarpeeksi kirjoitettuna toimiviin strippeihin, että hänen ei tarvitse laittaa tänne sellaisia, jotka eivät toimi kirjoitettuna.
   Pojalle remmiä toimii ihan hyvin, varsinkin, kun Jarla oli tarpeeksi fiksu, että on alusta saakka käyttänyt pelkästään isoja kirjaimia.

   Väki tulee tänne lukemaan rautalangan siitä huolimatta ymmärsivätkö päivän Fingerporin, koska rautalanka on hyvin kirjoitettu ja omalla tavallaan joskus varsinaista Fingerporia hauskempi. Olen käynyt täällä vuosia joka päivä ja alle kymmenen on ollut sellaisia, että olen tarvinnut täältä selityksen.

   Poista
  5. Kukaan ei KIRJOITA nimeä rem muodossa remmiä vaan remiä, puheessa siihen tulee helposti tuo toinen m mukaan.

   Samaten tuo enki bilal vaatii jo vähän oivaltamista, että miten se lausutaan "turkulaisittain"

   Poista
  6. Mikään siinä iänkaikenvanhassa stripissä ei viittaa mihinkään lipaston turunmurteiseen nimitykseen. Mikäli Jarla olisi sitä tarkoittanut, hän olisi piirtänyt strippiin jonkun viitteen senkkiin. Mutta ei. Stripin vitsi on tehty sarjakuvapiirtäjä Enki Bilalin nimestä.

   Vitsi syntyisi varmaan senkistäkin, mutta sitä Jarla ei ole kyseisessä vitsissä tehnyt.

   Poista
  7. Se että tuo srippi (kuten muutamat muutkin) vaatii tietoa. Tuo vaatii tietoa murteesta.

   Laususuttanu tuo onks senkki bilal kuulostaa ihan luontevalta

   Poista
 3. SIINÄ LUKEE "ONK".

  SIINÄ EI LUE "ONKS".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta vitsi onkin siinä että miltä se KUULOSTAA jos sen sanoo "turkulaisittain"

   Poista
  2. No, miltä kuulostaa, kun turkulainen sanoo onk?
   Entä miltä kuulostaa, kun turkulainen sanoo onks?

   Kuulostavatko onk ja onks samanlaisilta myös porilaisen sanomina?
   Entä raumalaisen?

   Lyän vaik vetto, ettet oo turkulaine, saati et tiätäsit mite turumurret puhuta. Paliasjalkasen länsrannikkolaisen väitän, et turkulaise käyttä muatto ONK. Muatto ONKS käytetä vaa sillo, ko seuraava sana alka s-kirjaimel tai tua ylimääräne S o korvaamas muute poisjätetty sinutteluu.

   Poista
  3. Vanhaan srippuin viitaten öljyä kivestä voidaan sanoa joko öljyä kivestä tai öljyäk kivestä, asiayhteydestä riippuen.

   No toi srippi ei auennut kuin puolilsi sulle, eli hokasit vain sen kohdan "bilal"

   Poista
  4. Juuri tuota yritin selittää, tomppeli. Tuo ilmiö tunnetaan nimellä assosioitunut konsonantti. Koska sana kivestä alkaa k-kirjaimella, se voi assosioitua edeltävän sanan perään.
   Mutta koska ENKI alkaa vokaalilla, se EI assosioidu edeltävän sanan loppuun. Suomen kielessä ei vain yksinkertaisesti ole tuollaista ilmiötä.

   Kerropa meille vielä sekin, miten senkki menee pilalle. Jos kyseessä on jokin muu kuin ruoka-aine, niin sanaa pilalle ei juurikaan käytetä muuta kuin epäonnistuneen valmistuksen yhteydessä.

   Eli jos senkki menee pilalle, niin sen tekemisessä on jokin mennyt pieleen. Jos taas senkki on saatu valmiiksi, niin sen jälkeen se voi esim hajota, vaurioitua, tahriintua tms. MUTTA kukaan suomea puhuva ei sano, että senkki meni pilalle.

   Poista
  5. Senkki voi mennä pilalle siinä missä Jeesus voi juosta veden päällä, ihmisen kloonata baarissa, matkustaa aikakoneella jne

   Poista
  6. Olet väärässä. Kyseessä ei ole "onks senkki pilalla", vaan "onkj jenkki pilalla".
   Jos senkki olisi pilalla, niin sitä ei heitettäisi pois, vaan se toimitettaisiin uudelleenkoulutukseen Rovaniemelle. Jos taas jenkki menee pilalle, niin se heitetään ikkunasta ulos.

   Poista
  7. Kyllä taannoisessa Enki Bilal-stripissä kyse oli siitä onko renki pilalla, sekä näkemys siitä, että kyseisen palkollisen taipumus vitsailemiseen olisi peruste irtisanoa työsuhde.

   Poista
  8. Anonyymi 18.46 on oikeassa. Kyseessä ei ole senkki eikä jenkki. Noissa molemmissa on kaksi koota, sanoissa renki ja Enki vain yksi.
   Huomionarvoista on myös, että Gh (eri nimimerkkeineen) ei osaa taivuttaa nimeä Enki.
   Oikea muoto olisi tietysti Engin, mutta eipä ole ikinä käyttänyt tuota muotoa, vaan on kierrellyt minkä ehtinyt.

   Poista
 4. Ja viime viikon tuottavin selitys oli.... TÄMÄ, paljastas nyt paljonko rahaa tuli tästä väännöstä verrattuna muihin ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itehän sä täällä väännät ja luulet, että siitä seuraa jotakin.

   Poista
  2. Jaahas, nyt puhut itseksesikin.

   Jokainen lataus on rahaa, ja tämä on viime viikon ladatuin

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.