Yksiulotteiset hahmot - Fingerpori rautalangasta 2.11.2022

 

Päivän stripissä seikkailee yksiulotteisia hahmoja, eli viivoja joiden ainoa ulottuvuus on pituus. Elokuvissa he käyttävät 2d-laseja saadakseen kaksiulotteisen elämyksen samaan tapaan kuin oikeassa maailmassa käytetään 3d-laseja kolmiulotteisen elokuvan näkemiseksi. Strippi 4794.

10 kommenttia:

 1. "Yksiulotteiset hahmot seikkailevat" on ihan osuva kuvaus Fingerpori-sarjakuvalle kokonaisuutena.

  VastaaPoista
 2. Jos ihminen on kolmiulotteinen hahmo niin pitäiskö meidän sitten katsella 4D-elokuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 9.49: mehän katsommekin, sillä neljäs ulottuvuus on aika. Tosin silloin nuo yksiulotteiset hahmot katsovat kolmiulotteisia elokuvia, eikä strippi toimikaan. Herää muuten myös kysymys, miksi tuo yksi ulottuvuus on aina nimenomaan pituus. Miksi se ei voisi olla leveys tai korkeus, tai jopa syvyys. Entä voiko aika edetä paikassa, jossa ei ole muita ulottuvuuksia?

   Poista
  2. Fotonilla on vain yksi ulottuvuus avaruudessa, sen etenemissuunta. Ja fotonin suhteen aika ei etene, kun se "liikkuu" valon nopeudella.

   Poista
  3. se, että kuvatut yksiulotteiset olennot, viivat ovat pystysuuntaisia, liittynee siihen miten länsimaissa olemme tottuneet seuraamaan kuvakerrontaa, vasemmalta oikealle vaakasuunnassa edeten.

   Mikäli strippisarjakuvan muoto etenisi ylhäältä alas, piirtäjän olisi mahdollisesti luontevaa kuvata yksiukotteisia olentojaan vaakasuorilla viivoilla.

   Poista
 3. Ihmisen oikeassa maailmassa on neljä ulottuvuutta, jos aika lasketaan mukaan. Aikaulottuvuuden yksiulotteisessa ulottuvuudessa paljastaa ehdotus "Lähde elokuviin", joka siis tapahtuu tulevaisuudessa. Kolme ulottuvuuttamme ovat ylös-alas, oikea-vasen ja eteen-taakse. Mikähän noista puuttuu, kun viivat katsovat edessään olevaa pysty- ja vaakasuoraa elokuvaa?

  VastaaPoista
 4. Minun meisselini on hyvin ulottuva. Olisiko se sitten viides muoto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten käsityökalujesi ominaisuudet liittyvät tähän strippiin, Einari?

   Poista
  2. 8.21, täällä pitäisi olla mahdollisuus peukuttaa. Vai pitäisikö sarjakuvan nimeä mukaillen sanoa Fingering.

   Poista
 5. Tajunnanlaajennus sopii yksiulotteisille olennoille. Hieno kehitelmä!

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.