Second hand -myymälä - Fingepori rautalangasta 13.2.2024

 

Kun Heimo menee Second hand -myymälään, hän odottaa saavansa myymälästä kelloonsa uuden sekuntiviisarin, sillä sekuntiviisari on englanniksi second hand. Heimon oletus myymälän olemuksesta on kuitenkin virheellinen, sillä second hand tarkoittaa myös käytettyä, ja kyseessä onkin käytetyn tavaran myymälä eikä sekuntiviisarimyymälä. Strippi 5168.

13 kommenttia:

 1. Google "tästä puuttuu sekuntiviisari fingerpori" ei johda tänne.. kannattais miettiä muita lukijoita jotka kaipaa selitystä esim. ku tä ilmestyy joskus Turun sanomissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkö sinä uneksit siitä Kamera-aitan ikkunassa olleesta pojasta, jolla oli vain ylioppilaslakki?

   Poista
  2. duckduckgo löysi kun hain second hand fingerpori

   Poista
  3. Kamera-aitta on siinä Kauppiaskadulla Börsiä vastapäätä. Ei siellä ole alastomia miehiä... Se oli Brahenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa oleva Rajala jossa oli kuva nykyjään 27v miehestä jolla oli päässään pelkkä ylioppilaslakki...

   Poista
 2. Ei ole sattumaa, että "toinen" ja "sekunti" ovat englannin kielessä sama sana.

  Kun kauan aikaa sitten tunti ei tarkkuudeltaan enää riittänyt ajan mittaamiseen, otettiin käyttöön pienempi yksikkö, latinan minuta-sanasta johdettu minuutti (minuta = pieneksi tehty). Kun sitten sekään ei riittänyt, otettiin käyttöön toinen, vielä pienempi yksikkö, johon pöllittiin latinasta sana secundus, joka tarkoittaa "toinen, seuraava".

  Nyt tiedätte tämänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno tarkennus, kiitoksia. Sattumaa sekään liene, että lainaukset on latinasta kun ajattelee milloin aikaa mitattiin tunnin osien tarkkuudella. Lukutarkkuus jotain "neljännes vielä yhdeksättä tuntia jäljellä". Jännän dokumentin katkelman ensimmäisestä käkikellosta joku laittanu YouTubeen ja löytyy hakusanoilla "ensimmäinen käkikello vastine".

   Poista
  2. Tuo pienin yksikkö oli itse asiassa minutus secundus. Eikä sitä käytetty muinaisessa Roomassa, jossa sekunnilla ei ollut mitään käyttöä. Mekaaninen kellokin keksittiin vasta joskus keskiajalla ja niissä ei edes ollut minuuttiviisaria, sillä eivät ne pysyneet ajassa. Eikä sillä ollut väliäkään, sillä ainoa ajoitettu juttu oli kirkonmenot ja niistä ilmoitettiin kelloja soittamalla. Tornikellon tuntiviisari tökättiin aina välillä kahteentoista, kun oli keskipäivä. Ja sehän on joka paikassa eri aikaan, joten viereisessä kaupungissa kello oli eri ajassa vaikka kellot olisivat ollee tarkkojakin. Tarkka sekuntikello kehitettiin vasta 1700-luvulla, jotta merenkulkijat saattoivat sen avulla laskea sijaintinsa avomerellä.

   Poista
  3. Lainaus dokumentista Antiikin laskimet "Joskus 250 vuotta ennen ajanlaskun alkua Aleksandian kirjaston hoitaja Ctesibius rakensi ensimmäiset mekaaniset kellot, joissa oli myös tasatunnin äänimerkki. Ne olivat myös kalentereita"

   Vesivoimalla toimiva automaattinen kello, jossa mekaaninen pneumaattinen käki kertoo tasatunnit. Mitä puuttuu laitteesta, jonka hammasrattaita pyörittää vesivoimalla siipiratas ja jonka osoitin näyttää päivän ja yön tunnit värikoodein ja myös kuukauden päivät? Eikö se ole mekaaninen ajankulun osoitin eli päivyrikello? Kannattaa katsoa YouTubesta leike dokumentista Antiikin laskimet. Leike löytyy hakusanoilla "ensimmäinen käkikello vastine".

   Poista
  4. 20.01: Itse asiassa tarkkoja heilurikelloja oli olemassa jo 1600-luvulla (Christian Huygens), mutta ne olivat suuria eivätkä missään nimessä olisi toimineet missään liikkuvassa kohteessa. 1700-luvun suuri innovaatio olivat John Harrisonin neljä matkakelloa, H1-H4, josta neljäs oli enää vähän kämmentä suurempi. Dava Sobel on kirjoittanut Harrisonin elämästä ja teoista erinomaisen kirjan nimetään Longitude, ja aiheesta on tehty samalla nimellä mini-tv-sarja, jota voin suositella lämpimästi.

   Longitude (2000):
   https://www.imdb.com/title/tt0192263/?ref_=fn_al_tt_1

   Poista
  5. 20.01: Haluaisin vielä huomauttaa ettei kukaan väittänyt minuutteja ja sekunteja käytetyn muinaisessa Roomassa. Latina ja kreikka ovat kuitenkin monien Euroopassa yleisesti käytössä olevian sanojen lähde, koska niistä on lainailtu sanoja, erityisesti englantiin.

   Poista
 3. Onko meillä yhtään kielitieteilijää joukossamme?
  Löytyykö jokin kieli, jossa termit minuutti ja sekunti ovat jotain muuta kuin 'minu...' ja/tai 'seku...' alkuisia ?

  VastaaPoista
 4. Olen melkeinpä yllättynyt, ettei täältä löydy vielä spekulaatiota vitsin seuraavasta tasosta. Vaikka niin, että Mikki Hiiri -kellon tunti- ja minuuttiviisareina toimivat Mikki Hiiren kädet, joten ajatus sekuntiviisarista on hauska, koska sellaiseksi pitäisi loogisesti (käsien loppuessa kesken) laittaa Mikki Hiiren miesviisari eli penis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tunne paikan tapoja. Täällä keskustelu päivän stripistä alkaa jo ennen rautalangan julkaisut tuolla edeltävän päivän rautalangassa. Siellä on tuokin keskustelu jo käyty.
   Ja loogisin vaihtoehto on häntä. Se on jopa ihan luonnostaan sekuntiviisarin näköinen. Seuraavana tulisivat jalat.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.