Tuntematon numero - Fingerpori rautalanagasta 30.3.2020


Heimo esittää matemaatikkojen symposiumissa Fingerpolin löytäneen aiemmin tuntemattoman numeron, mikä kuulostaa hienolta tieteelliseltä läpimurrolta. Kyseessä oli kuitenkin kollegan kännykkä, johon soitti tuntematon numero. Tämä ei tarkoita että numero olisi matemaatikoille tuntematon, vaan soittaja on valinnut asetuksen, joka estää soittajan numeron näkymisen soitettavalle.

8 kommenttia:

 1. (Saattaa tulla tuplana, kokeillaan nyt Google-tiliä...)

  Huono fp, koska matemaatikot käyttävät sanaa luku, jolloin tuntematon numero ei tarkoita yhtään mitään. Englanniksi käännettynä vitsi toimisi paremmin, ellei jopa hyvin, siinä kielessä kun "number" tarkoittaa monen muun lisäksi myös matemaatikkojen lukua.

  Lisäksi matemaatikoille tuntemattomia lukuja on jo muutenkin äärettömästi, esimerkiksi tuntemattomia alkulukuja on ja tulee aina olemaan äärettömästi. Tuplasti huono siis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, Jartsa, ei. Vitsissä on kyse numerosta, ei luvusta.

   Rautalangasta vääntäen:

   Kaikki tiedämme, että yleisimmin käyttämässämme lukujärjestelmässä numerot ovat 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9.

   Matemaatikot auditoriossa odottavat, että Heimo kollegoineen esittelee näiden lisäksi jonkun aivan tuntemattoman numeron ja ovat aiheesta jännittyneitä, millainen tämä numero on, ja mihin sitä käytetään.

   Numeroiden määrä riippuu käytettävästä lukujärjestelmästä, joten Heimon esittelemässä lukujärjestelmässä voisi olla kantalukuna 10 + tuntematon numero.

   Ei tää huono ollut.

   Poista
  2. Hyvä Anonyymi, kukaan matemaatikko ei voi olla jännittynyt uudesta tuntemattomasta numerosta eli numeromerkistä, koska heille on kysymys vain sopimuksesta että mitä merkkejä tai kantalukujärjestelmää käytetään. Vaihtoehtoisia numeromerkkejä ja kantalukujärjestelmiä löytyy jo historiasta eri kulttuureista ja jokainen voi vaikka keksiä niitä lisää.

   Mutta toki vitsin voisi selittää siten että Heimo kollegoineen ovat niin äärettömän typeriä että uskovat kännykän olevan jumalankaltainen olio, joka kertoo totuuden.

   Lisäksi ovat niin karmean yleissivistymättömiä, että luulevat oikean paikan tärkeälle ilmoitukselle olevan matemaatikkojen symposiumi ja viimeisessä kuvassa matemaatikot ovat kauhuissaan tästä suunnattoman törkeästä tietämättömyydestä.

   Oikeastaan olen huolissani englannin kielen ylivallasta eli että kohta meillä ei numeroa eroteta luvusta ja se tässä vitsissä otti päähän.

   Poista
  3. JartsaK: kas kun et saman tien kritisoinut sanaa puhelinnumero. Eihän se ole mikään numero, vaan merkkisarja, joka koostuu kymmenjärjestelmän numeroista ja mahdollisesti myös muista merkeistä, kuten plussasta.

   Koska minua nauratti, tämä oli mainio Fingerpori. Sen huumori perustuu Fingerporin loppumattomiin luonnonvaroihin: kielen epätäsmällisyyksiin, väärinkäsityksiin ja kaupungin omintakeiseen tapaan tehdä, ymmärtää ja käsitellä asioita.

   Poista
  4. JartsaK: Fingerporin tutkimuslaitoksen Fingerpolin tutkijat todellakin ovat niin typeriä, että päätyvät aina aivan omituisiin tuloksiin tulkittuaan jonkun seikan pieleen. Ja heille oikea foorumi paljastaa suuret löydöt todellakin on joku mahdollisimman arvovaltaiselta kuulostava julkinen tilaisuus.

   Sanomalehtistrippi on suunnattu nimenomaan suurelle yleisölle, ei millekään suppealle ammattikunnalle. Minkään erikoisalan sisäiset vitsit yleensä eivät ole muiden mielestä lainkaan hauskoja, ja toisaalta harvoin muiden kertomat vitsit poliiseista, lääkäreistä, juristeista tai vaikka matemaatikoista huvittavat k.o. alojen edustajia.

   Tuohtumisesi on kyllä aika hauskaa.

   Poista
 2. Tämä on yksi parhaimmista mitä vuoden aikana on ilmestynyt. Aina kun puhelimeni soi ja näytössä on "tuntematon numero" tämä strippi tulee mieleen.

  VastaaPoista
 3. Hyvä Anonyymi, kukaan matemaatikko ei voi olla jännittynyt uudesta tuntemattomasta numerosta eli numeromerkistä, koska heille on kysymys vain sopimuksesta että mitä merkkejä tai kantalukujärjestelmää käytetään. Vaihtoehtoisia numeromerkkejä ja kantalukujärjestelmiä löytyy jo historiasta eri kulttuureista ja jokainen voi vaikka keksiä niitä lisää.

  Mutta toki vitsin voisi selittää siten että Heimo kollegoineen ovat niin äärettömän typeriä että uskovat kännykän olevan jumalankaltainen olio, joka kertoo totuuden.

  Lisäksi ovat niin karmean yleissivistymättömiä, että luulevat oikean paikan tärkeälle ilmoitukselle olevan matemaatikkojen symposiumi ja viimeisessä kuvassa matemaatikot nekru ovat kauhuissaan tästä suunnattoman törkeästä tietämättömyydestä.

  Oikeastaan olen huolissani englannin kielen ylivallasta eli että kohta meillä ei numeroa eroteta luvusta ja se tässä vitsissä otti päähän.

  VastaaPoista
 4. Ei kannata repiä pelihousuja siitä, että Firgerpolin tiedemisten numerot ja luvut on määrittelemättömiä. Samassa kaupungissa kun seikkailee Mustis, Hitler ja Jeesus & kumppanit, niin ihan normipäivää ei siellä vietetä koskaan.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.