Arkkitehtiseuran piparkakkutalo - Fingerpori rautalangasta 23.12.2023

 

Päivän stripissä arkkitehtiseura suunnittelee modernin piparkakkutalon ja Allan rakentaa sen ennätysajassa, mutta seuraaana pävänä piparkakkutalo on homeessa. Stripissä piparkakkutalo toimii vertauskuvana oikeille rakennuksille, jotka nykyisellä tehokkaalla suunnittelulla ja mahdollisimman halvalla rakentamisella eivät ole yhtä kestävässä maineessa kuin vanhemmat rakennukset, vaan saattavat myöhemmin huonoksi osoittautuneiden suunnittelu- tai rakennusratkaisujen vuoksi homehtua nopeasti. Strippi 5129.

25 kommenttia:

 1. Tuossakin tapauksessa kyseessä kuitenkin hyvän suunnitelman välinpitämätön ja huolimaton toteutus. Urakka pilkottu ja osaurakat kehnosti ajoitettu. Oikeasti asuttavilla rakennuksillakin eristeet tuodaan kysymättä milloin ne saa asennettua. Kastuvat ja rikkoutuvat heitteillä kun edelliset osaurakat vielä kesken.

  Allanin paistajalla jäänyt paisto vajaaksi ja löysä sidosmassa ruokkinut hometta ennen lujittumista.

  VastaaPoista
 2. Allanteella aina homma vastustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka on Allanne? Tarkoitatko Allanta?

   Poista
  2. Kuuluuko meille kun on Allansa? Olkoon Päällänsä tai Allansa niin keskitytään me tavikset pohtimaan mitä meillä on Yllämme.

   Poista
 3. Pitäiskö luopua ennakkotarkastuksista ettei tuu Allanteesta montaa samaa kyselyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai nyt vielä, kävijät romahtanut vasta 40 tuhatta.... Ja yksi termi/nimi kans nykyjään sallittu

   Mutta kukas on Allanne/Allantee... En tiedä semmosta

   Poista
  2. Korkeintaan vasta sitten, kun pystyt olemaan vuoden ilman törkeilyjä, gary.

   Poista
  3. Jouluna ei julkaistu strippiä eikä tänäänkään... Ainut suu miksi tulit tänne on stalkkaaminen siis.... Säälittävää, kokeile välillä jo sitä elämää

   Poista
  4. Eikös Allanne ole alunperin Garyn oma luomus? Älä nyt ala perääntymään ku se nimi on tänne jo vakiintunut.

   Poista
  5. gary, miksi SINÄ tulit tänne? Minä tulin koska ajattelin, että ehkä voisi olla jokin Joulu-Fingerpori. Joskus, kun en saa tilaisuutta lukea Fingerporia aamulla ja menee iltaan, niin tulen suoraan tänne. Eilen ei ollut uutta, eikä nytkään, mutta huomasin kommenttien määrän olevan epäilyttävän suuri, joten vilkaisin tänne. Ja ei, en paina mieleeni montako niitä oli edellisellä kerralla.

   Poista
 4. Hyvää Joulua porilaisille - rautalankaporilaisille
  Kaikille tasapuolisesti.

  VastaaPoista
 5. Mitäs sitä tekis jouluaattona 18.01 kun on yksinäinen epäsosiaalinen mies:

  A: Soittaisi kaverilla jos pääsee juhlimaan joulua

  B: Soittaisi vanhemmille jos pääsisis juhlimaan joulua

  C: Menisi syömään hienoon ravintolaan

  D: Menisi kapakkiin ryyppämään

  E: Ottaisi kotiin kaljaboksin, ja kattois vaikkapa leffan

  F: Menisi netin ääreen stalkkaamaan ja pätemään... säälittävää, todella säälittävää... Melkein Fingerprori ainesta ellen sanoisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. G: Menisi Rautalankaporiin ruikuttamaan stalkkereista

   Poista
 6. Hiljasta... Pitäskö julkasta vaik kolme väliin jäänyttä selitystä
  A vantaalla tirsk
  B arabiassa tyrsk
  C asemakuja
  D vantaa uposkaluja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tehdä kun ei ole julkaistu uusia Fingerporeja, joiden selityksestä voisi valittaa
   A: valittaa siitä, että muualla julkaistuja Fingerporeja ei selitetä, välittämättä siitä, että ne on jo selitetty tuoreeltaan silloin, kun ne julkaistiin ensimmäistä kertaa.

   Poista
 7. Ompas täällä hyökkeeävä ja vainoava asenne jopa Joulun aikaan. Mutta tosiaan ei näytä löytyvän noita neljää strippiä täältä, joten yritetään porukalla vääntää ne rautalangasta joululahjaksi:

  A vantaalla tirsk

  Heimo naurahtaa Vantaalla nähdessään vajan sekä kyltin "vallikuja" joka on sananmuunnoksena "kullivaja" aika alhainen vitsi Jarlalta, mutta näitä nyt vaan on

  B arabiassa tyrsk

  Heimo ja Irma naurahtaa nähdessään kyltin "Posliinipiha" ja pihan jossa seisoo kaksi miestä. Oletettavasti he olettavat että miehiltä on ajeltu genitaalialueen karvat, eli ovat ns. posliineita. Slangisanastoa siis

  C asemakuja

  Tuossa leikitellään yhdellä Fingerporin yleisimmistä vitseistä, sanalla joka voidaan tavuttaa kahdella tavalla. Kyltin tarkoitus on sanoa "Asema-Kulja" mutta siellä aseitaan vertailevat miehet ovat luulleet että siinä lukee "Ase-Makuja" eli Makuja/Mielipiteitä aseista

  D vantaa uposkaluja

  Nostan käteni ylös, tai ainakin toisen käteni. Ilmeisesti sama vitsin teema kuin C-kohdassa, eli kyltissä lukee Upokas-kulja mutta he ovat ymmärtäneet että siinä lukee Upo-Kaskuja. OK, Kasku meinaa ikivanhaa termiä vitsistä, mutta tuo UPO/Upolainen ei vaan aukea.

  Sitten vielä loppupohdintaa... lue eka lause ennenkuin kommentoit, ja mietiään miksi näitä ei löydy täältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gary, jos haluat selityksiä liittyen sellaisiin kuin Upokaskuja, niin voisit edes katsoa, että kirjoitat sen oikein etkä uposkaluja. Hupaisaa on se, että tuo freudulainen lipsahdus paljastaa sinun olevan sama tyyppi joka pyytää selitystä noihin strippeihin sekä tyyppi, joka kertoo selitykset noihin strippeihin.

   Ja sitten joululahja: en muista nähneeni tuota D:tä, mutta heitän arvauksen: Upo on vanha kodinkonemerkki.
   Vitsaillaanko stripissä mahdollisesti pesukoneista tms?

   Lopuksi vielä: sinun muistisi vuotaa kuin seula. Olet kysynyt noista kaikista, paitsi ehkä viimeisestä, jo aikaisemminkin. Ja ne on sinulle selitetty. Olet myös näköjään tallentanut nuo selityksen jonnekin. Ehkä jopa muistiisi ja nyt kuvittelet itse ymmärtäneesi nuo, vaikka ne on täällä selitetty sinulle.
   Huomaa myös se, että ihmisen vihamielinen ja turhautunut asenne sinua kohtaan täällä on isolla vaivalla hankittu. Yksi surkea piirre sinussa on se, että vaadit kiitoksia Rautalangoittajalta, kun tunget tänne tarpeettoman selityksen uudesta stripistä, mutta toisaalta, kun sinulle selitetään strippi, jonka selitystä kerjäät, niin et koskaan kiitä.
   Etkä sitä tälläkään kerralla tee. Ruikutat vain vihamielisestä asenteesta tässäkin postauksessa.

   Poista
  2. Kohtaa D voi otaksua "Upolainen" tarkoittavan UPO-yhtiön työntekijöitä. Samaan tapaan kuin meidän nurkilla on ruukkilaisia (Rautaruukin -) ja patrialaisia (Patrian työntekijöitä).

   Aika jännä. Muistan kyllä nuo kolme muutakin olleen täällä kun ainakin kahteen muistan jotain kommentoineeni. Sitä en ymmärrä ettei löydy todennäköisillä hakusanoilla.

   Poista
 8. "tulin tänne lukemaan päivän fingerporin" EMÄVALE...Välillä ne jää väliin, välillä tulee 19:00 tulit vartavasten tutkimaan taivutetaanko täällä taas Elintä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi sinä tulit tänne? Katsomaan stalkataanko sinua.

   Jos et kestä stalkkaamista, niin miksi tulet sitten tänne lukemaan stalkkausta? Voisit hyvin helposti välttää sen siten, että jätät lukematta kommentit.

   Poista
 9. "Rautalankapori on paikka, jossa Fingerpori-sarjakuvan vitsit, viittaukset ja oivallukset väännetään rautalangasta. Jos käyt hitaalla, yleissivistyksessä on aukko tai Fingerpori ei vain avaudu, ei huolta, Rautalankapori palvelee! Blogi seuraa ja avaa Fingerporia pääsääntöisesti Helsingin sanomien julkaisutahdissa, mutta mukana saattaa olla myös vanhoja klassikoita, lukijoiden toiveita ja muita lähteitä.
  Tervetuloa vääntämään Fingerporia rautalangasta"

  Eikös tuo Upokaskuja kuulu tohon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hesarin päivän Fingerpori rautalangasta väännettynä."
   Tuo löytyy tämän sivuston otsikon alta.
   Kuuluuko Upokaskuja tuohon?

   Ja onhan Upokaskuja väännetty tämänkin stripin alla moneen, moneen kertaan. Ei tuossa sinun sitaatissasi sanota missään, että se on nimenomaan bloggaaja, joka noita avaa. Sanotaan vain, että blogissa avataan. Ja blogissa on avattu. Useankin henkilön toimesta.

   Miksi stalkkaat blogin ylläpitäjää, jos stalkkaaminen on sinulle jokin ongelma ja pidät sitä säälittävänä?

   Poista
 10. No no mutta missäs tän päivän selostus viipyy? Eikö 40.000 kävijän romahdus riitä? Aika laittaa lappu luukulle? Vinkki "tapanina" tarkoittaa puhekielessä tapaninpäivää, eli 26.12

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. gary, jos tämän sivuston olemassaolo vaivaa sinua, niin ehkä voisit teeskennellä, että tätä ei ole olemassakaan. Poistat vain kirjanmerkeistä ja suljet silmäsi sekä napsautat sormiasi saman aikaisesti kummankin korvan vieressä. Kun avaat silmäsi, niin kaikki tähän liittyvä on hävinnyt, eikä sitä ole koskaan ollutkaan olemassa.
   Sitten olet vihdoin vapaa. Siis henkisesti ja vain tähän liittyen. Laitoksessa toki olet edelleen.

   Poista
 11. Kertokaa tai satutan27. joulukuuta 2023 klo 14.07

  Arabiassa Tyrsk on julkaistu ekan kerran iltalehdessä 28.11.2023 joten en usko että sitä olisi täällä aijemmin kysytty saati selitetty.

  Onko muuten pohdittu miksi iltasanomien, turun sanomien yms Fingerporeissa osa on niitä "Hesarin vanhoja" ja osa ennenjulkaisemattomia?

  Samaten esim 20.12.2023 iltalehden Fingerpori "Koe kesäinen ArtJärvi" ei ole ikinä ilmestynyt hesarissa

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.