Marttyyri Lucia - Fingerpori rautalangasta 15.12.2023

 

Päivän stripissä esitetään näkemys Pyhän Lucian eli 13.12. Lucian päivänä juhlitun pyhimyksen ikonisen kynttiläkruunun synnystä. Stripin mukaan Lucia kynttilänjalkojen puuttuessa laittoi kynttilät päähänsä. Tarinoiden mukaan Lucia oli sisilialainen kristitty, joka vannoi pysyvänsä neitsyenä ja kieltäytyi naimisiinmenosta, minkä vuoksi hänet yritettiin polttaa roviolla ja lopulta surmattiin miekalla. Nykyisessä Lucian päivän juhlinnassa kynttiläkruunun ajatellaan symboloivan valon tuomista, pyhimysten sädekehää tai roviota jolla Lucia yritettiin tappaa ilman onnistumista.

Kuten kommenteissa huomioitiin, stripin vitsi liittyy myös marttyyri-sanan eri merkityksiin, sillä marttyyri tarkoittaa alunperin uskonsa takia henkensä menettänyttä, mutta stripissä Lucian voi tulkita käyttäytyvän arkisempana marttyyrina, ryhtyen itse kynttilänjalaksi niiden puuttuessa. Strippi 5122.

5 kommenttia:

 1. Saint Lucia
  Resistance: Fire damage
  Weakness: Piercing damage

  VastaaPoista
 2. Minun mielestä tässä vitsaillaan sanan marttyyri kahdella eri merkityksellä.

  VastaaPoista
 3. Pilkkuosastolta päivää. Sana sisiliaanialainen (vai miten se nyt menee) kirjoitettakoon pienellä ässällä kuten muutkin samalla kirjaimella alkavat kansallisuudet ja vastaavat.

  VastaaPoista
 4. Marttyyri on jo alkujaankin tarkoittanut kahta eri marttyyriutta. Olla luopumatta kristityn uskostaan ja päätyä sen takia kuolemaan tuomituksi. Toinen tapa oli ilmoittautua kristityksi ja odottaa siten pääsevänsä marttyyriksi.

  Tuolloin kristittyjä opastettiinkin rohkeasti jatkamaan saarnatyötä, mutta välttämään ehdoin tahdoin kiinni jäämistä.

  VastaaPoista
 5. Naisvangeillakin on oma päivänsä: lusijaneidon päivä.
  Jarla ei tee tätä, sillä vitsi on ikivanha.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.