Maakuntakissoja - Fingerpori rautalangasta 15.6.2024

 

Päivän Fingerpori-stripissä vitsi perustuu Fingerporille yleiseen tapaan kissan stereotyyppiseen käyttäytymiseen ja osittain alueellisiin stereotypioihin:

1. Pohjanmaan kissa kommentoi värikkäällä kielellä ruokansa huonoa makua, mikä korostaa kissan nirsoilevaa käytöstä.

2. Pohjois-Savon kissa puhuu hitaasti ja epäröiden ("suatanpa mennä, suatanpa olla menemättä") jääden ovelle pyörimään, mikä heijastaa savolaisen verkkaista ja epäiröivää puhetapaa.

3. Kymenlaakson kissa huutaa yksinkertaisesti ja suoraan, mikä liittyy yleiseen käsitykseen kissan suorasta kommunikointitavasta.

Stripin hauskuus syntyy siitä, että kissat ilmentävät sekä alueellisia puhetapoja että yleistä kissan käyttäytymistä. Strippi 5264.

13 kommenttia:

 1. Naapurin Mindi on niin maakuntakissa kuin voi olla. Makaa auringon paahtamalla kivellä ja vasemman käpälän kynnet liikkuu verkalleen "jahka tästä nousen niin haen myyrän lounaaksi naapurin kaalimaalta"

  VastaaPoista
 2. Muuten hyvä, mutta savolainen sanoisi "suatan männä" eikä "suatan mennä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siis sekarotuinen. ( Saako noin sanoa? )

   Poista
 3. 2. Savolaiset ovat kieroja, eivätkä he anna selvää vastausta, jolloin vastuu jää kuulijalle. Kukaan ei tiedä heidän aikomuksiaan ja suunnitelmiaan ennen kuin on liian myöhäistä.
  Verkkaisuus kuuluu enemmänkin Hämeen suuntaan.
  Siis stereotyyppisesti.

  VastaaPoista
 4. Kevyt näkemysero tapaukseen Pohjois-Savon kissa. Puhuvat kyllä reippaasti ja vakuuttavasti asiansa ympäriltä kertomatta suoraan omaa mielipidettä. Kissan näennäinen epäröinti ovella kuvastaa pohjois-savolaisen tapaa jättää kuulija miettimään mitä puhuja oikeasti tarkoitti.

  VastaaPoista
 5. Mitä ihmettä "ihmiin" tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoittaa ihminen :D Kymenlaakson murteen erikoisuus on kaikkien -nen päätteisten loppujen taipuminen muotoon "siniin", "valkoin", "lautain", "kummalliin" jne.

   Poista
  2. Tuosta voi arvuutella:
   "Hevoin ei mene minnee, mutta ihmiin saattaa mennä jonnee"

   Poista
  3. ihmiin = ihminen

   Poista
  4. ihminen, luulisin. kissa huutaa ihmistä kun ruokakippo onkin tyhjä!

   Poista
 6. en ymmärrä kymenlaakson kattia!

  VastaaPoista
 7. Mitä se "ihmiin" meinaa? Hoksaako joku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tääl Lahes pätkäistää kaikki - nen-loppuiset pois, esim. punai, valkoi, erikoi, harvinai ym. Harmi ettei Päijät-Häme kelvannut nyt Jarlanteelle.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.